Çikolatada yapılması gereken tüm fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler için www.kkgm.gov.tr adresinden ulaşabileceğiniz Türk Gıda Kodeksi Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Tebliği'nden yararlanabilirsiniz. Yine Türk Gıda Kodeksi'nde yer alan mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde 11. madde Kakao ve Kakao Ürünleri, Çikolata ve Çikolata Ürünleri içerisinde, bakmanız gereken mikroorganizmalar ve maksimum değerleri verilmiştir.
Çikolata ve çikolatalı ürünlerde genellikle bakılan mikroorganizmalar Toplam canlı bakteri, toplam Coliform, Salmonella spp. ve küf-mayadır.
Toplam canlı bakteri sayımı için PCA, küf-maya sayımı için DRBC, coliform bakteriler ve E.coli için ECC, Salmonella için Chromogenic Salmonella agar kullanımını tavsiye ediyorum. Besiyerleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve talepleriniz için firmamız ile irtibata geçebilirsiniz.
Numuneden 10 gr tartılır, 90 ml BPW üzerine eklenerek stomacher’de veya elle dışarıdan baskı uygulayarak homojen hale getirilir. Bu, 1/10’luk ilk dilusyondur. Patojen bakteri sayım analizi: İlk dilusyondan direk olarak ekim yapılabileceği gibi, sayının çok yüksek olmasının beklendiği durumlarda bu dilusyondan 1 ml’yi bir tüpe aktarıp üzerine 9 ml BPW ekleyerek ileri dilüsyonlar yapılabilir (1/100, 1/1000, ...). Besiyerlerine ekim sürme/yayma yöntemi ile, 0,2-0,5 ml düzeyinde yapılır. Yoğun üreme beklediğiniz ürünler için uygun dilusyondan 0,2 ml, az üreme beklediğiniz ürünler için 0,5 ml ile ekim yapmanız sayım açısından kolaylık sağlayacaktır.
Hesaplama: Petride sayılan kolonilerden gerçek rakama ulaşmak için yapılır. Koloni sayısı X Dilüsyon miktarı X Ekim ml’si = SONUÇ cfu/gr(ml) Koloni sayısı: petride okunan koloni sayısı Dilüsyon miktarı: yukarıdaki açıklamada yer alan ilk dilüsyon (10gr numune/90ml BPW) 1/10’luk dilusyondur. Bu dilusyondan ekim yapıldıysa, dilüzyon miktarı=10’dur. İleri dilüsyonlar yapıldığında, her dilüsyon 10 kat seyrelttiğinden, hesaplamada x10 olarak eklenir. ÖR: 2. Dilüsyondan ekim=100 ile çarpılır 3. Dilüsyondan ekim=1000 ile çarpılır Ekim ml’si: Ekim sonucu cfu/ml veya gr olarak verilir. Petriye yapılan ekim ml’sinin hesaplanırken, 1ml’ye tamamlanması gerekir. Petriye 0,2 ml ekim yapıldıysa 1 ml’ye tamamlamak için sonucu 5 ile, 0,5 ml ekim yapılsıysa 2 ile çarpmak gerekir. ÖRNEK: S: aureus ekiminde BPA petrisine 1/10 dilusyondan (10gr numune,90ml BPW) 0,2 ml ekim yapıldı. Petride 5 koloni sayıldı. Hesaplama: Koloni sayısı X Dilüsyon miktarı X Ekim ml’si = SONUÇ cfu/gr(ml) 5 X 10 X 5 =250 cfu/ml (petride sayılan) (1/10’luk) (0,2ml X 5=1 ml)
Patojen bakteri var/yok analizi: 90 ml zenginleştirme besiyeri (BPW) içine 10 gr gıda örneği tartılıp 37 C etüvde 24 saat bekletildikten sonra zenginleştirilmiş sıvıdan çekilen 0,1-0,2 ml’nin seçici agar besiyerine yayma yöntemiyle veya zenginleştirilmiş sıvıdan bir öze dolusu alınarak yine seçici agar besiyerine çizme yöntemiyle uygulanması ila yapılır. Aynı analiz 25 gr numunenin 225 ml zenginleştirme besiyerine eklenmesi ile de yapılabilir. Sonuç, zenginleştirme besiyerinin miktarına göre 90 ml’de var-yok veya 225 ml’de var-yok olarak verilebilir. Salmonella analizi için uygun ekim yöntemidir.
|