Ultraviyole Işık Korona Virüsünü Öldürür

7088 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Ultraviyole Işık Korona Virüsünü Öldürür

Ultraviyole Hava Temizleme

COVID-19 veya diğer tanımı ile korona virüs ( SARS-CoV-2 ) olarak bilinen virüs bugünlerde küresel salgın haline gelmiştir. Bu virüs şüphesiz ki dünyamızı bir kaosa sürüklesede yapabileceğimiz en iyi şey hazırlıklı olmaktır. Bu noktada korona virüse karşı hazır olmak ve mücadele edebilmek için atılabilecek bazı adımlar vardır. Bunlardan biri de bakteri ve virüsleri öldüren ultraviyole ışık olarak bilinen teknolojidir.
 
Ultraviyole Işık Korona Virüsünü Öldürür

Birkaç yüzyıldır, 200 ila 400 nanometre (nm) arasında dalga boylarına sahip geniş spektrumlu antiseptik UV ışığının, bakteri ve virüslerin DNA’larını bir arada tutan bağlarını yok ederek öldürmede çok etkin olduğu bilim adamları tarafından bilinmektedir. Standart Ultraviyole ışıklar genellikle cerrahi ekipmanları dekontamine etmek için kullanılmaktadırlar. Bu geleneksel antiseptik UV ışıkları virüs ve bakterileri öldürmede etkilidir. Aynı zamanda insan sağlığı içinde tehlikelidir. Ayrıca, toplumsal alanlarda UV ışık kullanımı cilt kanseri ve katarakta sebep olabilir.

Hysafe Air isimli ürünümüz kapalı sistem olduğu için, ne göz nede deri ile direk ışık teması söz konusu olmadığından, kapalı işyeri ve ortamlarda insan varken bile çalışmasında herhangi bir engel yoktur. İnsan bulunan ortamda güvenle ve huzurla çalıştırabilirsiniz. Açık sistem UV lambaları çalışırken ortamda insan bulunmamalı, ama Kapalı sistem  Hysafe Air ile böyle bir kısıtlama yok.
 

 
Virüsler ultraviyole ısı ve ışığa karşı hassastır. Bu nedenle Ulusal Sağlık Komisyonları tarafından yayınlanan koronavirüsün tanı ve tedavisi hakkındaki son kılavuzdada ultraviyole ışığın yaymış olduğu radyasyonun virüsü etkili bir şekilde ortadan kaldırmada etkili olduğu belirtilmiştir.

Ultraviyole Işık Virüsleri mi Öldürecek? Yoksa İnsanlara Zarar mı Verecek?

Birkaç yıl önce tıp alanında, Far-UVC adı verilen dar bir ultraviyole ışık spektrumunun sağlıklı dokulara zarar vermeden mikropları öldürebileceği öne sürüldü. Far-UVC ışığı çok sınırlı dalga boyuna sahiptir. Bu yüzden, insan derisinin dış katmanına veya gözlerde gözyaşı tabakasına nüfuz edemez. Bu nedenle, insan sağlığı açısından tehlikeli değildir. Ancak virüsler ve bakteriler insan hücrelerinden çok daha küçüktür. Bu nedenle, Far-UVC ışığı DNA’larına nüfuz edebilir ve onları etkili bir şekilde öldürebilir.

Sağlık yönergelerine göre, iç mekan alanlarını ultraviyole ışık ile dezenfekte edebilir. Ancak, metrekare başına 1,5 watt yoğunlukta ultraviyole ışık kullanılmalıdır. Bir UV lambası bir metre mesafedeki herhangi bir nesneyi en az 30 dakika içerisinde dezenfekte edebilir

iç ortam şartlarını göz önünde bulunduracak olursakta bir iç alanın sıcaklığı 15 Derece’nin altında veya 40 Derece’nin üzerinde ve bağıl nem %60’ın üzerinde olduğunda iç mekanı daha uzun süre radyasyona maruz bırakmak gerekecektir. Ayrıca, UV dezenfekte edilmiş odalar havalandırılmalıdır ve insanların en az yarım saat veya daha uzun süre odaya girmemesi önerilir am  Hysafe Air isimli ürünümüz kapalı sistem olduğu için, ne göz nede deri ile direk ışık teması söz konusu olmadığından, kapalı işyeri ve ortamlarda insan varken bile çalışmasında herhangi bir engel yoktur.


Kaynaklar

Columbia University
Wikipedia