Bakliyat Alerjisi ve Bakliyat Alerji Testi

1860 kez okundu

bir yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Bakliyat Alerjisi ve Bakliyat Alerji Testi

Bakliyat adı verilen gıdalar lif ve protein yönünden zengin olmaları nedeniyle beslenmemizde önem taşımaktadır. Fakat ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. İnsanlarda alerjiye neden olan sekiz ana besinden ikisi bakliyat grubundandır. Bu yazıda bakliyat alerjisi ile ilgili bilgi vermeyi amaçladık.

Bakliyat adı verilen gruba hangi besinler girmektedir?
 
Yer fıstığı, soya fasulyesi, kuru fasulye, yeşil fasulye, nohut, bezelye ve mercimek bakliyat olarak adlandırılan besinlerin başlıcalarıdır.

Bakliyat alerjisi nedir?
 
Bakliyat ismi verilen besinlerde bulunan proteinlere karşı bağışıklık sitemi ile ilgili mekanizmalarla oluşan reaksiyonlara denir. Farklı mekanizmalarla ortaya çıkan ve vücudun değişik sistemlerini tutan reaksiyonlar söz konusudur.
 
 

Bakliyat alerjenleri nelerdir?
 
Bakliyatların içinde çok sayıda alerjen bulunmaktadır. Bunların bir kısmı majör proteinler denen alerjiden esas olarak sorumlu olan alerjenlerdir. Bir kısmı ise polenlerle çapraz ilişki gösteren ve daha hafif bulgulara neden olan alerjenlerdir. Bazı alerjenler de solunum yolu ile alındığında, astım ve alerjik rinit (burun alerjisi) gibi hastalıkları tetikleyen alerjenlerdir.

Bakliyat alerjenleri arasında yüksek oranda çapraz ilişki bulunmakta ve bir bakliyata duyarlı olan çocukta başka bir bakliyata da duyarlı olma ihtimali yüksek olmaktadır.

Bakliyat grubu içinde en fazla bezelye, nohut ve mercimek arasında çapraz ilişki bulunmaktadır. Yer fıstığı ve soya ile diğer bakliyatlar arasında da çapraz ilişki bulunmaktadır.

Rezene, keçi boynuzu, guar sakızı, kitre ve meyankökü de bakliyat grubu içinde olup diğer ana bakliyatlarla çapraz ilişki gösterebilir.

Bakliyat alerjisi için alerji testi kaç yaşında yapılmalıdır?
 
Bakliyat alerjisi bebeklik döneminde başladığı için şüphelenildiği zaman en kısa sürede testlerin yapılması gerekmektedir. Ciltten alerji testi bebek 1 ayını doldurduktan sonra yapılabilir. 3 yaşında önce ciltten alerji testi yapılmaz bilgisi besin alerjileri için doğru değildir.
 
Kaynak: istanbulalerjimerkezi.com.tr