SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Takma İsim (Sitede Görünecek)
 
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
   
Mail (Sitede Görünmeyecek)
   
Soru  

mikrobiyolog

merhabalar öncelikle, soracagim soru tam olarak sizin alaniniz mi bilmiyorum ve soracak baska bir yer bulamadim. sormak istedigim; herhangi bir kimyasal aşı olarak üretilebilir mi? sanirim aşı dedigimiz sey, bir cesit virüs, örnegin, aspirin'i ele alalim, bunu bir aşı olarak insana enjekte edebilmenin bir olanagi var midir acaba?

22.8.2016 02:53:44

Cevap:

Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insan veya hayvan vücuduna verilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltidir.
Bu amaçla hastalık yapma yetisi azaltılmış hastalık etkeni, tüberküloz (BCG) aşısında olduğu gibi, kullanılabilir. Tüm hastalık etkenleri için hastalık yetisi azaltılmış mikro organizma bulunamayacağı için, etkenin dış kılıfı gibi parçaları ya da salgıladığı maddeler, difteri (DBT) aşısı gibi, kullanılabilir.

mustafa

Salça farikasında salça üretiminde kullanılan buhar kaç atü olur.

16.8.2016 12:54:06

Cevap:

Domates Salçası Üretim Teknolojisi adlı makalemize ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. Salça üretiminde kullanılan 3 kademeli evaparatörlerde buhar ters akım prensibine göre 3. kademeye, sonra 2. kademeye ve 1. kademeye verilir. Ancak salça önce 1. kademede, sonra 3. ve sonuçta 2. kademede koyulaştırılır. Yeni nesil evaporatörlerde domates suyu yavaş yavaş salça olurken önce 1. kademeden, sonra 2. kademeden ve sonra da 3. kademeden geçmektedir. Isıtmak için verilen buhar ise sadece 3. kademeye verilmekte; fakat 3. kademede ısınan salçadan yükselen buhar da 2. kademeyi ısıtmakta; 2. kademede ısınan şıra veya salçadan yükselen buhar da 1. kademeyi ısıtmaktadır. 1. kademeden yükselen buhar da evaporatörün kondens tankında soğuk su ile karıştırılıp ılık su haline getirilip dışarı atılmaktadır. Bu ılık suyun miktarı çok fazla olduğu için domates indirilen havuzlarda kullanılır.
Üç etkili kontinü evaparatörün çalışması kısaca şöyledir; 42 C’deki birinci kademeye domates pulpu (5–6 briks) yaklaşık 60 C’de gelir. -70 cmHg basıncında salça kaynamaya başlar ve su buharı emilerek ortamdan uzaklaştırılır. Pulp devamlı karıştırılarak (bu karıştırma karıştırıcılarla değil sirkülasyon pompaları ile salça veya şıranın sürekli sirküle edilmesi ile yapılır.) karamelize olması önlenir ve briks 11–12 C oluncaya kadar burada tutulur. Sonra 2. kademeye alınan yarı konsantre pulp, 85 C’de (bu değer makineden makineye farklılık arzeder ve 65-85 arasındadır. İdeal oran 70 C’dir.) vakum altında konsantre edilerek briksi 18–20 C’ye ulaştırılır. Son olarak 65 C’deki 3. kademeye alınır. Yukarıdaki işlemler aynen uygulanarak istenilen brikse ulaşıncaya kadar bu kademede tutulur. Sonra monopomplar ya da dişli(loplu) pompalar vasıtasıyla tanklara basılır.

Muhammad

Merhaba , Kaymak Üretimi İle İlgili Bir Sorum olacaktı. İşletmemizde Kaymak Üretimi Yapmaya Karar Verdik.İnek Sütünden Aldığımız Krema İle Kaymak Üretimine Başladık. Yalnız Piyasadaki Kaymaklar Gibi Beyaz Olmadığından Ve 1 Hafta İçerisinde Üzerinin Küf Tutmasından Dolayı Satış Sorunu İle Karşılaştık.Öncelikle Bu Kremayı Beyazlatacak Ve Kaymağın Ömrünü Uzatacak Maddeler Hakkında Bilgi Verirseniz Sevinirim Bunun Yanında Bunların Kullanım Şekli Ve Miktarlarına Anlatırmısınız.

29.6.2016 01:59:01

Cevap:

Kaymak çeşitleri, mikrobiyolojik kriterleri ve üretiminde dikkat edilmesi gerekenleri "Kaymak Nasıl Yapılır" adlı yazımızdan okuyabilirsiniz. Mevsim koşullarına göre kaymağın raf ömrü değişmekte olup uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Kaymağı beyazlatmak için piyasada beyazlatıcılar bulunmaktadır ancak kaymak renginin sarı olması sütün kalitesi ile ilgilidir. İneğin tükettiği besinlere göre sütünün rengi değişmekte bu da kaymağa yansımaktadır. Ürünlerinizin raf ömrünü doğal yollardan uzatmak için DiaNatura Base ürünümüzü kullanabilirsiniz. Tamamen bitkisel bir içerik olduğu için insan sağlığı açısından herhangi bir yan etkisi olmadığından dolayı hiçbir gıda analizinde aranmamaktadır. DiaNatura Base hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.  

Murat

Merhaba, 2010 dan bu yana ısrarla vermiş olduğunuz cevapları ve soruları inceledim. Bu konuda göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı tebrik ederim. Benim sorum su üzerine olacak. Sormadan önce aşağıdaki makaleleri okuduğumu belirtmek isterim. (Sularda koliform, Sularda ecoli koliform, sularda enterekok bakteri.) Üretilen dalgıç motorlar içerisine kuyu suyu ve glikol koymaktayız. Üretim bittikten sonra depoya kaldırılan motorların içerisinde 1-1,5 ay sonra çalışma deneyi dışında hiç çalışmadığı halde gaz oluşmakta ve bu gaz suyun motor dışına çıkmasına neden olmakta. öyle ki 0,75 bar lık basınç tapası yeterli olmamakta bunun yanında bulabildiği her yerden su kaçırmakta. Bu gazın bakteri kaynaklı olduğunu düşündüğümüz için kuyu suyunu ters osmoz ile arıtmaya başladık. Bütün tesisatı elden geçirerek farklı bir noktadan da bakteri bulaşmasını engelledik. Arıtmanın işe yarayıp yaramadığını görmek için 2 farklı laboratuvara suyu analize gönderdim. herhangi bir bakteri gözlenmedi ve su sertliği nerdeyse sıfırlandı. Bu işlemler yaklaşıl 1 ay önceydi ve şimdi yaptığımız kontrollerde yine gaz oluşumu ve su kaçağı gözlendi. Sorum oluşan bu gazın sizce sebebi ne olabilir? önlemek için neler yapılabilir? Şimdiden teşekkür ederim İyi Çalışmalar

3.6.2016 15:46:01

Cevap:

Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz. Sorunuza gelince, bahsettiğiniz problem kullandığınız sudan da kaynaklanıyor olabilir, mekanik bir problem de olabilir. Kesin birşey söylemek zor. Eğer su kaynaklı ise su sterilizasyon sistemlerini kullanmanızı öneririz ancak maliyetli bir işlem olduğunu belirtmeliyim. Sularda mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirmek için ürün portföyümüzdeki Hypet Aqua, Membran Filtrasyon Sistemi ve Hypore ürünlerine göz atabilirsiniz. 

Zerbas

İyi günler lisede biyoloji öğretmeniyim bilimsenliginde bir projemiz için e coli varlığını arastiracagiz hazır besiyeri almamız mümkün mu

24.4.2016 15:11:56

Cevap:

Mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirmek için ürün portföyümüzdeki Hazır besiyeri çeşitlerini kullanabilirsiniz.  Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız. 

Hasan

Sakizli muhallebinin raf omrunu uzatmak icin tavsiyeniz nelerdir?

21.2.2016 12:16:58

Cevap:

Sakızlı muhallebi gibi sütlü tatlıların raf ömrünü doğal yollardan uzatmak için DiaNatura Base ürünümüzü güvenle kullanabilirsiniz. DiaNatura Base bitki özütlerinden elde edilmiş doğal bir antimikrobiyal ve antioksidandır.    DiaNatura Base hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ

Dilan

Merhabalar işletmemizde kuyu suyu kullanmak istemekteyiz fakat suyumuzda koliform ve e.coli çıktığı için kullanamamaktayız. Çok küçük bir işletme olduğumuz için maliyet çok önemli UV ile dezenfeksiyonun ve klorlama yöntemlerinin maliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

26.1.2016 11:22:20

Cevap:

  Su sterilizasyonu maliyetleri hesaplanırken, saatlik su akış debisi, günlük su ihtiyacı gibi etmenler büyük rol oynar. İçme ve kullanma suları sterilizasyonu üzerine hazırladığımız bu makale size diğer yöntemler hakkında da bilgi verecektir. 
DiaTek olarak su sterilizasyonu konusunda hizmet vermemekteyiz. Su sterilizasyonu yapan firmalar daha sağlıklı bilgi vereceklerdir.    Su sterilizasyonu konusunda şu sunumun size yardımcı olacağını umuyorum.   

Ocellatus

 
Merhabalar, Bizler su anda ithal olarak aci soslar getirtmekle beraber kendi uretimimiz icin de hazirlik yapmaktayiz. Urunlerimiz hardal ve aci sosdur. Sorum ise bu urunlerin raf omurlerini belirlemek icin ne yapmamiz gerektigidir? Bunu belirleyen kurumlar hangileridir? Ya da kendimiz bir danisman araciligiyla tespit edip beyanda bulunabiliyor miyuz? Ozellikle hardal yumurta icerdigi icin raf omrunun urunun dogalligini bozmadan uzatilmasi ve saptanmasi bizim icin onemlidir. (Sitenizdeki bitkisel icerikli koruyucunuz ile de ilgilenmekteyiz) Yardimlarinizi rica ederiz. Saygilarimla Alper Tanca

16.1.2016 13:38:16

Cevap:

Hardal ve nar ekşisinin dahil olduğu, "Salata ve yemek sosları, domates bazlı soslar" grubunda Türk Gıda Kodeksi'nce uygulanması gereken analizler Salmonella spp, ve Küf - maya testleridir.  Raf ömrü uygulamalarında çeşitli teknikler kullanılır. Raf ömrü hesaplama teknikleri ile ilgili şu makalemizi okumanızı tavsiye ediyorum.    Özellikle meze ve soslarınızda güvenle kullanabileceğiniz sadece soğan ve sarımsak bitkilerinin aktif maddeleri kullanılarak üretilen Proallium DMC, gıdalarınızın raf ömrünü doğal yollardan uzatabileceğiniz bir üründür. 
Proallium DMC hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız. 

güllaççı

Merhabalar ben bir kuru güllaç yaprağı imalatı yapan firmada gıda mühendisiyim.Güllaçla ilgili litaratür de çok fazla sayıda çalışma yok.Bu konu ile ilgili bir yüksek lisans tezi yapmayı planlıyorum.Tez konusu olarak öneri yapmaya ne dersiniz?

15.1.2016 14:41:05

Cevap:

Gıda alanında bilime katkı sunma isteğinizi tebrik ederiz. Üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinde yer alan akademisyenler, sizi daha doğru yönlendireceklerdir.

ege

Merhabalar, ben gıda müh. bölümünde öğrenciyim . Gıda endüstrisinde mikrofiltrasyon uygulamaları konusunda bir ödevim var ve araştırmalarımda çok kapsamlı bir şey bulamadım bu konuda yardımcı olmanız mümkün mü ? Gıda endüstrisinde mikrofiltrasyon uygulamaları nerelerde hangi ürün gruplarına uygulanır vs. ...

13.1.2016 16:45:56

Cevap:

"Membran ayırma tekniklerinden mikrofiltrasyon, özellikle süt sanayinde bakteriyolojik nedenlerle uygulanan yüksek derecelerdeki ısıl işlemin başta proteinler olmak üzere çeşitli bileşenler üzerindeki olumsuz etkisini önleyebilmek için kullanılan alternatif bir yöntemdir. Mikrofiltrasyon, sıvı içinde farklı boyutlardaki maddelerin geçişine izin verir. Mikrofiltrasyon molekül ağırlıkları 200 kDa’dan büyük olan partikülleri seçici olarak ayırabilme yeteneğinde, basıncı 0,1-0,5 bar arasında değişen bir tekniktir. Kullanılan membranın gözenek çapları 0.1-10 µm aralığında değişmektedir. Bu yüzden süt endüstrisi için mikrofiltrasyon, kazein miselleri gibi kolloidal partiküller, serum protein agregatları ve süt yağ globülleri, somatik hücre, bakteri ve diğer mikroorganizmalar gibi biyolojik orijinli benzer hücre yapısı materyallerin ayrımında kullanılmaktadır." (Yetişmeyen ve Yıldız, 2006)