SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Takma İsim (Sitede Görünecek)
 
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
   
Mail (Sitede Görünmeyecek)
   
Soru  

SOS

Merhabalar, Pandemi'k durumda olduğumuz bu günlerimizde, kişisel korunmada UV cihazlarının kullanımı mümkün müdür? Bana mümkün gibi geliyor ama birde bilirkişi görüşü almak isterim, olumlu olumsuz yönleri ile birlikte. Saygılarımla,

20.3.2020 16:53:04

Cevap:

Merhaba Hakan Bey.  Hysafe Air isimli ürünümüz kapalı sistem olduğu için insan sağlığına hiç bir şekilde zararı yoktur. Gerekli üniversite raporları ve kalite belgelerine sahiptir. Hysafe Air isimli ürünümüzü incelemk için tıklayınız...
Her UV lambasında UV-C ışınlarının oluşumunu sağlayan lambanın kapasitesini belirleyen ölçüsü vardır.
Radyonun etkisi kullanılan lambanın gücüne ve lambanın yüzeyden olan uzaklığına bağlıdır.
Radyasyon etkisi ne kadar yüksek ve uygulama ne kadar uzun tutulursa etki o kadar büyük olur
Radyasyon etkisi yada yoğunluğu (µW or mW) lambanın yüzey üzerine (cm²) etkisini gösterir.   Ve ayrıca Turgut Bey, UV Lambaları ve Armatürleri hakkında detaylı bilgi almak için Tıklayınız.. --
 

menduha

swab analizi olarak geçen ve üretim alanından alınan numunelerle yapılan mikrobiyolojik analiz nasıl yapılır.

14.1.2020 17:03:20

Cevap:

Bunun için Hytest Pro isimli ürünümüzü size tavsiye ederiz. Protein kalıntısı kalmayacak şekilde temizlenmiş bir alanda mikrobiyolojik üreme olması mümkün değildir. Temizlik etkinliğinizi gözlemlemek gıda güvenliği kazalarını önlemede size yardımcı olur.   Kullanımı kolaydır, özel bir eğitim ve enstrüman gerektirmez. İki dakikadan kısa bir sürede, çoğu zaman saniyeler içerisinde, renk dönüşümü ile sonuç verir.   Temizken turuncu renkte olan solüsyon protein (mavi), alkol (yeşil), klor (renksiz) varlığında renk değiştirerek kirliliğin miktarı ve sebebi ile ilgili bilgi verir. Anında gerekli önlemleri alabilmenizi sağlar.   0,02 mg protein varlığını ölçebilecek hassasiyetteki teknolojisi ile tutarlı ve güvenilir sonuçlar verir.  Özel tasarlanmış yapısı kullanım sırasında atık üretmez. Kullanım sonrası plastik malzeme olarak çöpe atılabilir.  Daha detaylı bilgi için tıklayınız...
  

metin öztürk

kendi imkanlarımızla sabun yapmak istiyoruz.Nasıl bi yol izlemeliyiz?

26.12.2019 13:31:28

Cevap:

Bitkisel (Sulu) Sabun İmalatı Nasıl Yapılır

MADDELER MİKTARLAR (%)

Zeytinyağı :      %86
Katı kostik :      %14
Boya:             Yeter miktarda



Nasıl Yapılır: Karıştırıcı bir kap içerisine ortalama 45kg civarında su konur ve 50 – 60 dereceye kadar ısıtılır. Sonra zeytinyağı ilave edilerek karıştırmaya başlanır. Daha sonra kostik çok az bir suda eritilerek kazana çok yavaş bir şekilde verilir. Ve sürekli kazan karıştırılır. Kostik verme işlemi bitince yarım saat kadar daha karıştırılır ve sonra sabunlaşma olup olmadığı olup olmadığı kontrol edilir. Sabunlaşma işlemi bitmiş ise kazan bir saat kadar dinlendirilir ve suyun altta sabunun üste çıkması sağlanır. Sonra kazan içerisinde su tahliye edilir. sonra kazan içerisine 50 kg ( 8-9 kg tuz ) kadar tuzlu su verilir ve sabun tuzlu su ile yıkanır ve tekrar bekletilerek tuzlu su alttan alınır. Sonra kazan içerisindeki karışım 50kg daha kadar daha tuzlu su ile yıkanır. Sonra su tekrar tahliye edilir. kalan sabun kazandan alınarak kalıplanır ve katılaşması için bekletilir.
NOT: Kazan içerisindeki karışımın sabunlaşmasına bağlı olarak kostik miktarı çok az arttırılabilir veya azaltılabilir.

gıda mühendisi

iyi günler , Çip üstü laboratuvar teknolojisinin gıda uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz ? Ayrıca kaynak önerisinde bulunursanız sevinirim. Teşekkürler...

18.10.2019 19:32:47

Cevap:

Son 20 yılda ortaya çıkan mikro-kanal yapılarında mikro-litreler mertebesinde akışkanın proses edilmesi için kullanılan çip-üstü-laboratuvar (ÇÜL) sistemleri konvansiyonel yöntemlere bir alternatif oluşturmaktadır. Mikro-yapıların kendine has özelliklerinden dolayı ÇÜL sistemleri, karmaşık analizleri geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında daha düşük maliyette, daha düşük enerji, daha düşük kimyasal sarfiyatı ile daha verimli bir şekilde yapabilmekte ve bu yönleriyle birçok alanda (biyomedikal, gıda, kimya, tıp, eczacılık, tarım vb.) çok değerli bir seçenek oluşturmaktadır. Ayrıca bu sistemler otomasyona uygundur ve taşınabilir olma potansiyelleri vardır. Özellikle gıda endüstrisinde bazı durumlarda analiz sonuçlarının hızlı alınabilmesi işletme için büyük önem taşımaktadır. Çip-üstü laboratuvar teknolojisi bu nedenle gıda endüstrisinde özellikle mikrobiyolojik analizlerde hızlı sonuç vermesi, uzman personel gerektirmemesi, az örneğe ihtiyaç duyması vb..

Yukarıdaki ilgili makalenin ve yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. :

https://docplayer.biz.tr/105783032-Cip-ustu-laboratuvar-cul-teknolojisinin-gida-mikrobiyolojisindeki-uygulamalari.html

gıda mühendisi

İyi günler , domates suyu sterilizasyonu için kullanılan (HTST) plakalı ısı değiştirici ünitesinin ne gibi özellikler taşıması gerekir ve hangi bölümlerden oluşur ? Bilgilendirirseniz sevinirim . Teşekkürler...

4.10.2019 18:59:28

Cevap:

HTST ( Yüksek Sıcaklık/Kısa Süre – High Temperature/Short Time ) : Daha çok plakalı veya borulu eşanjör sistemlerinde uygulanan, gıdaların nispeten yüksek sıcaklıklara ( 72 0C) ısıtılarak, bu sıcaklıkta kısa süre (15-20 saniye) tutularak patojenik organizmaların yok edilmesinin amaçlanmasıdır.   Sürekli bir yöntem olması ve rejenerasyon olanağı sunması sebebiyle günümüzde %98 oranında HTST yöntemi uygulanmakta olup, bu işlem plakalı veya borulu eşanjör sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır Aşağıdaki diagram'da HTST özellikleri ve akış şeması bulunmaktadır. Resmin tamamını görüntülemek için mouse ile sağ tıklayın resmi görüntüleyin deyin ya da resmi bilgisayarınıza kaydedin.
   

kamil yüksel

merhaba son kabında steril edilen ürünler ( ampul serum gibi ) de süzme öncesi ve sonrası bioburden testi yapılmakta bununla ilgili olarak alınan numune hangi petrilere ekilir ( hangi yönetmelikte yazar ) bioburden test sonucu limiti nedir ( hangi yönetmelikte yazar )

27.5.2019 10:20:04

Cevap:

Bildiğiniz üzere Mikrobiyolojîk yük (bioburden), bir üründe bulunan mikroorganizma  sayısını ifade eder ve limitleri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde  yer almaktadır. Bioburden Analizi için iki yöntem mevcuttur. Bu yöntemde ürünün ilgili solüsyonlarla belirli süre temasından sonra 1 ml'ler alınarak membran filtrasyon yöntemiyle TSA, SDA ve TSC 'ye ekim yapılır. İnkübasyon sonrasında kolonilerin sayımı yapılırarak sonuçlar hesaplanır.

TSC Clostridium perfingens tesipiti ve sayımı için kullanıllır. TSA Genel bakteriyoloji yöntemleri ve hemolitik  reaksiyonların belirlenmesi için kullanılır.  SDA Maya ve küflerin ekimi için kullanılır.   

Ayrıca Bioburden, Sterilizasyon validasyonu çalışmalarına başlamadan önce gerçekleştirilir. Bazı yöntemlerde izlenecek yol bu test sonucuna göre belirlenir. Mikroorganizmalar üründen manuel-otomatik çalkalama, vorteksleme, parçalama, yıkama veya swab yöntemi ile alınabilir.

Kullanılan Standart

TS EN ISO 11737-1-Tibbi cihazların sterilizasyonu – Mikrobiyolojik metodlar – Bölüm 1: Ürün üzerindeki mikroorganizma populasyonunun tesbiti

Mikrobiyolojîk yük (bioburden) için USP Sunumuna gitmek için tıklayınız.  Verdiğim bu linkin 61.Sayfasından itibaren başlayan USB mikrobiyal limit testlerine ulaşabilirsiniz. Okumak için tıklayınız...
  Yukarıda belirtilenler dışındakileri yapmanıza gerek yok, genel çizgileri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Okumak için tıklayınız.
  Bahsi geçen tüm analizlerinizde kullanacağınız besiyerlerimizi incelemek için Tıklayınız...

İsa

Merhabalar , Plate Count Agar ekim sonuçlarımızda şöyle sonuçlar çıkmaktadır genellikle küçük dairesel bakteriler görünmektedir ancak bazen ise bir adet ama agarı 1/4 üne yayılmış durumda bakteri görülmektedir bu agarda üreyen bakteri çeşitleri nelerdir ve bu sorum hakkında bilgi verebilir misiniz ?

15.4.2019 13:40:17

Cevap:

Merhaba İsa Bey,

PCA hazır besiyerinde oluşan kolonilerin hangi bakteriye ait olduğunu maalesef bilemeyiz. Çünkü bu besiyeri toplam aerobik mezofilik bakteri sayımı için kullanılmaktadır. Spesifik bir mikroorganizma için analiz yapmak istiyorsanız o mikroorganizmaya ait uygun besiyeri kullanmalısınız ayrıca besiyerinde oluşan küf üremelerini de dikkate almamalısınız. Bazı bakteriler zonlar oluşturarak, yayılarak üreme gösterebilir. Eğer çok üreme beklenen bir durum ise numunenizi seyrelterek tekrar ekim yapabilirsiniz. Ancak bu durumun normal olduğunu belirtmek isterim. Size incelemeniz için PCA besiyerine ait data sheeti ve analiz dosyamızı ekte iletiyorum.

 

İyi çalışmalar…

karides

fisadex DMC bu ürünün karides karaması üzerindeki etkisini merak ediyorum. Yazdığı gibi etkilimi etki süresi nedir. nasıl kullanılmalı

7.4.2019 22:31:35

Cevap:

Deniz ürünleri avlandıktan bir saat sonra özellikle baş bölgesinde bulunan kas hücrelerinde bulunan tirozinin enzimatik reaksiyonu sonucu siyah lekeler oluştururlar. Fisadex bu enzimatik reaksiyonu durdurmada etkilidir, ve soğukhava deposuna kadar kararmayı engeller.

yok

hytec slide bakteri kitleri kapatılırken tam mı kapatılıyor yahut biraz gevşek mi bırakılıyor?

26.3.2019 00:10:32

Cevap:

Merhaba Aziz Bey,

İlgili yerlerden numune aldıktan sonra kapak tamamen sıkılmadan, gevşek bırakılacak şekilde kapatılır. Ürünümüzün kullanım kılavuzunda gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

kamil yüksel

steril serum üretmekteyiz şeker , tuz ve karışım olmak üzere 3 çeşit ürünümüz var bu ürünlerde bioburden testi yapılmakta nihai olarak otoklavda steril edilmektedir biburden testi olarak süzme öncesi süzme sonrası ve otoklav öncesi numune alınmaktadır bu testlerde tamc tymc bakılıyor ayrıca pseudomonas e.coli salmonella .bacillus staphylocooccus bile tolerant bakteri bakmamız gerekiyormu bu birinci sorum ikinci sorum bunun metodu nedir hangi yayında vardır örneğin ep yada usp gibi birde limitleri öğrenmek istiyorum süzme öncesi limit 10 cfu süzme sonrası 0 cfu biliyorum limitleride öğrenebilirmiyim ve hangi yönetmelikte geçmektedir şimdiden teşekkürler

18.2.2019 10:41:05

Cevap:

Bildiğiniz üzere Mikrobiyolojîk yük (bioburden), bir üründe bulunan mikroorganizma  sayısını ifade eder ve limitleri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde  yer almaktadır. Bioburden Analizi için iki yöntem mevcuttur. Bu yöntemde ürünün ilgili solüsyonlarla belirli süre temasından sonra 1 ml'ler alınarak membran filtrasyon yöntemiyle TSA, SDA ve TSC 'ye ekim yapılır. İnkübasyon sonrasında kolonilerin sayımı yapılırarak sonuçlar hesaplanır.

TSC Clostridium perfingens tesipiti ve sayımı için kullanıllır.
TSA Genel bakteriyoloji yöntemleri ve hemolitik  reaksiyonların belirlenmesi için kullanılır.
 SDA Maya ve küflerin ekimi için kullanılır.  
Ayrıca Bioburden, Sterilizasyon validasyonu çalışmalarına başlamadan önce gerçekleştirilir. Bazı yöntemlerde izlenecek yol bu test sonucuna göre belirlenir. Mikroorganizmalar üründen manuel-otomatik çalkalama, vorteksleme, parçalama, yıkama veya swab yöntemi ile alınabilir.

Kullanılan Standart

TS EN ISO 11737-1-Tibbi cihazların sterilizasyonu – Mikrobiyolojik metodlar – Bölüm 1: Ürün üzerindeki mikroorganizma populasyonunun tesbiti

Mikrobiyolojîk yük (bioburden) için USP Sunumuna gitmek için tıklayınız.  Verdiğim bu linkin 61.Sayfasından itibaren başlayan USB mikrobiyal limit testlerine ulaşabilirsiniz. Okumak için tıklayınız...
  Yukarıda belirtilenler dışındakileri yapmanıza gerek yok, genel çizgileri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Okumak için tıklayınız.
  Bahsi geçen tüm analizlerinizde kullanacağınız besiyerlerimizi incelemek için Tıklayınız...