SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
 
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
   
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
   
Soru  

metin öztürk

kendi imkanlarımızla sabun yapmak istiyoruz.Nasıl bi yol izlemeliyiz?

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Bitkisel (Sulu) Sabun İmalatı Nasıl Yapılır

MADDELER MİKTARLAR (%)

Zeytinyağı :      %86
Katı kostik :      %14
Boya:             Yeter miktarda



Nasıl Yapılır: Karıştırıcı bir kap içerisine ortalama 45kg civarında su konur ve 50 – 60 dereceye kadar ısıtılır. Sonra zeytinyağı ilave edilerek karıştırmaya başlanır. Daha sonra kostik çok az bir suda eritilerek kazana çok yavaş bir şekilde verilir. Ve sürekli kazan karıştırılır. Kostik verme işlemi bitince yarım saat kadar daha karıştırılır ve sonra sabunlaşma olup olmadığı olup olmadığı kontrol edilir. Sabunlaşma işlemi bitmiş ise kazan bir saat kadar dinlendirilir ve suyun altta sabunun üste çıkması sağlanır. Sonra kazan içerisinde su tahliye edilir. sonra kazan içerisine 50 kg ( 8-9 kg tuz ) kadar tuzlu su verilir ve sabun tuzlu su ile yıkanır ve tekrar bekletilerek tuzlu su alttan alınır. Sonra kazan içerisindeki karışım 50kg daha kadar daha tuzlu su ile yıkanır. Sonra su tekrar tahliye edilir. kalan sabun kazandan alınarak kalıplanır ve katılaşması için bekletilir.
NOT: Kazan içerisindeki karışımın sabunlaşmasına bağlı olarak kostik miktarı çok az arttırılabilir veya azaltılabilir.

Cevaplayan : DiaTek