Yağlarda Peroksit Sayısının Hesaplanması

37088 kez okundu

12 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Yağlarda Peroksit Sayısının Hesaplanması

Bu analiz ile yağlardaki peroksit miktarı bulunarak, yağların bozulmuşluğu hakkında fikir edinilir. 
Yağlarda bulunan aktif oksijen miktarının ölçüsü peroksit sayısıdır. Peroksit sayısı, 1g yağdaki aktif oksijenin mikrogram olarak miktarıdır.
 
Peroksitler yağın oksidasyonu sırasında ortaya çıkan bileşiklerdir.Peroksit sayısıyla yağın bozulmuşluk düzeyi arasında pozitif bir ilişki olması bunun sonucudur.
 
Peroksit değeri belli bir oksidasyon düzeyinden sonra azalabilir, bunun nedeni de peroksitlerin ikincil oksidasyon ürünlerine dönüşmesidir.
 
Yöntemin esası, potasyum iyodürün yağdaki peroksit oksijeni ile okside olarak iyodun serbest hale geçmesi ve bu serbest haldeki iyodun da tiyosülfat ile titre edilerek miktarının bulunmasıdır.
 
Deneyin yapılışı:
 
1 gr yağ tartılır.
Üzerine 10ml kloroform ilave edilir ve sonra erlen mayer çalkalanarak yağ çözülür.
Sıra ile 15ml asetik asit ve 1ml potasyum iyodür eklenip erlenmayer kapatılır.
5 dk karanlık bir yerde bekletilir.
Süre sonunda 75 ml su ve 1ml nişasta ilave edilip sodyumtiyosülfat ile titre edilir.
 
Peroksit Sayısı=(V*N)/P
 
V:Harcanan sodyum tiyosülfat(ml)
N:Sodyum tiyosülfatın normalitesi:0,01 N
P:Alınan örnek miktarı
 
Not:Peroksit sayısı meO2/kg yağ olarak ifade edilmek isteniyorsa bulunan rakam 8’e, mili molekül O2/kgyağ olarak ifade edilmek isteniyorsa 16’ya bölünür.