Tarladan Çatala Gıda Güvenliği

12356 kez okundu

14 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Tarladan Çatala Gıda Güvenliği

Beslenme işlevini sağlayan maddeler “besin elementleri”, besin elementlerini içeren, işlenmiş ve doğal haldeki hayvansal, bitkisel ve sentetik kökenli yenilebilir ve içilebilir karakterli maddeler “gıda” olarak tanımlanmaktadır.
 
Gıda güvencesi
Bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan besin gereksinimlerini ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan erişmeleri ve sürdürmeleri durumudur.

Günümüzde ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardının  temel amacı; soframızda tüketmiş olduğumuz ürünlerin ‘ tarladan çatala kadar ’ güvenilir ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesini sağlamaktır. Bu süreç sırasında sıklıkla duyduğumuz  Hijyen ve Sanitasyon’nun ne olduğunu biliyormusunuz?

Sanitasyon; Sanitasyon latince'de sağlık anlamına gelen sanitas kelimesinden köken almıştır. Sanitasyon geniş anlamda insan sağlığının iyileştirilmesi, korunması ve sağlığın tekrar kazanılmasında uygulanacak prensipleri içermektedir. Gıda sanayiinde sanitasyon denilince "üretimde hijyenik ve sağlıklı durumların yaratılması ve devam ettirilmesi " anlaşılmaktadır

Gıda hijyeni: Gıda maddesinin sağlıklı olması için alınması gereken tüm tedbirlerdir.

Hijyen deninince aklımıza ilk olarak dezenfeksiyon gelmektedir.

Dezenfeksiyon Nedir ?

Dezenfeksiyon, hastalık yapan ya da besinlere ve diğer maddelere zarar vererek bozulmalarına neden olan mikroorganizmaların kimyasal - fiziksel yöntem ve maddeler kullanılarak yok edilmesi ve/veya üremelerinin sınırlandırılması için vücut dışı uygulamalarda kullanılan işleme dezenfeksiyon denir.

Dezenfeksiyon ve sterilizasyonun arasındaki fark:
Dezenfeksiyon, bir cismin veya maddenin hastalandırıcı nitelikteki mikroorganizmalarından arındırılması işlemidir. Sterilizasyondan farkı, yalnızca hastalık yapıcı ve zarar verici mikroorganizma ve canlıların hedef alınmasıdır. Sterilizasyon da ise ortamda ve eşyada bulunan tüm mikroorganizmaların yok edilmesi esastır. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan dezenfektanlar kısa sürede endosporlara etkili değildir. Oysa sterilizasyon işlemi gerçekleştirildiğinde sporlar dahil olmak üzere tüm patojen ve non patojen mikroorganizmalar yok edilir. Dezenfektanlar mikroorganizmaları inaktive ederken sterilizanlar öldürür.

Hijyeni sadece dezenfeksiyon olarak düşünmek yanlış olur. Bir ürünün üretilme esnasında, ürün hammadesinin toplanması ve fabrikaya taşınması, üretim sonrasında biz tüketicilere sunulmasına kadar geçen her aşamada gıda güvenliği sağlanmalıdır.  

Hijyen analizlerinizi Hytech Slide ile kolayca yapabilirsiniz.