Su Analizinde Toplam Bakteri Sayısının Tayini

7018 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Su Analizinde Toplam Bakteri Sayısının Tayini

Hesaplama

Pour Plate yöntemi ile çalışıldığında sonuç verilecek her iki sıcaklık içinde platteki koloni sayısının 30–300 aralığında olması ve kolay sayım yapılması da göz önünde bulundurulmalıdır.
 
 
 
Membran Filtre yöntemi ile çalışıldığında membran üzerinde 20–200 aralığında koloni sayılacak şekilde bir numune hacmi seçilmelidir.
Toplam bakteri sayımının birimi CFU/mL’dir. CFU (Coloni-Forming Units) Koloni Oluşturan Birimler(KOB) anlamını ifade etmektedir.
Hangi yöntem ile çalışılırsa çalışılsın sonuç verirken sonuç ve birimi ile beraber çalışma yöntemi, inkübasyon sıcaklığı, inkübasyon süresi ve kullanılan besi yeri de mutlaka belirtilmelidir.

Toplam Bakteri Sayısı, CFU / mL = A / B


A; Petri kabı veya membran filtre üzerindeki koloni sayısı,
B; Çalışılan numune hacmi, mL



Meraklısına Notlar

Toplam bakteri sayısı tayininin amacı kantitatif bir sonuç elde etmek değildir. Bu analiz ile suyun bakteriyolojik kalitesi hakkında bir fikir edinilir. Elde edilen bu sonuçların kullanılabilir veya kıyaslanabilir olması için çalışma yöntemi, inkübasyon sıcaklığı, inkübasyon süresi ve besi yeri de aynı olmalıdır.
 
Suda bulunan bakterilerin hepsi aynı şartlar ile sayılabilir hale getirilemez. Bu nedenle sayılabilir hale gelen bakterilerin aynı yöntemle elde edilmiş olması önemlidir.
 
Sonuçları kıyaslanması sırasında ham su kaynaklarındaki mevsimsel değişikliklerin göz önünde bulundurulması da önemlidir.
 
Sonuçları değerlendirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; her suyun belirli bir toplam bakteri seviyesi olduğudur. Elde edilen sonuç bu seviye ile kıyaslanarak suyun toplam bakteri seviyesi takip edilir.
 
Toplam bakteri seviyesinde bir artış var ise, özellikle ani ve yüksek bir artış gözükürse sistem denetlenmeli ve sorun giderilmelidir.
 
Ham suyun toplam bakteri seviyesinde düzenli artış su kalitesinin aşamalı olarak kötüye gidişinin göstergesidir ki acil olarak sorunun kaynağı tespit edilerek giderilmelidir.
 
Dezenfekte edilmiş suların toplam bakteri seviyesindeki artış arıtma probleminin göstergesi olacağı gibi, dağıtım sisteminde bakterilerin gelişmesi için uygun ortamın oluşması da neden olabilir.
 
Dağıtım sisteminde bakterilerin tekrar gelişmesi; uygun sıcaklık, özellikle suyun belirli bölgelerde durgun olarak beklemesi, bakiye dezenfektan kalmamış olması, boru malzemesi ve uygun yüzey yapısına bağlıdır.
 
Şehir su şebekesi dışında bakterilerin tekrar gelişme gösterdiği diğer yerler; evlerdeki su tesisatı, uzun süre bekleyen şişe suları, su yumuşatma cihazları ve karbon filtreleridir.
 
Hypet Aqua ® Su Mikrobiyolojisi besiyerleri ile tüm mikrobiyolojik incelemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Hypet Aqua ® Su Mikrobiyolojisi ürünlerini incelemek için lütfen TIKLAYINIZ...