Balık Alerjisi - Balık Alerjen Kiti ve Balık Alerji Testi

5204 kez okundu

2 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Balık Alerjisi - Balık Alerjen Kiti ve Balık Alerji Testi

Balık, en yaygın besin alerjilerinden biridir. Bu alerji genellikle yaşam boyu sürmektedir. Balık alerjisi olan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ı yetişkin olarak ilk alerjik reaksiyonlarını yaşar.

Somon, ton balığı ve pisi balıkları alerjisi en yaygın olan balık türleridir.

Balıklar ve deniz kabukluları akraba değillerdir. Birine alerjik olmak her zaman her ikisinden de kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez.
Balık Alerjisi Belirtileri

Balık, ağır ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici alerjik reaksiyonlara (anafilaksi gibi) neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar tahmin edilemez olabilir ve çok az miktarda balık bile buna neden olabilir.

Balık alerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir epinefrin oto enjektörü bulundurun. Epinefrin anafilaksi için ilk seçenek tedavidir.
 
Balık Alerjisinde Korunma

Bir reaksiyonu önlemek için, tüm balık ve balık ürünlerinden uzak durmak çok önemlidir. Daima gıda etiketlerini okuyun ve başkasının hazırladığı bir yemeği yemeden önce içeriğiyle ilgili sorular sorun.

Yiyecek çapraz temas riskinin yüksek olduğu deniz ürünleri restoranlarından uzak durun. Ayrıca balıklara dokunmaktan ve balık pazarlarına gitmekten de kaçınmalısınız. Balıkların pişirildiği herhangi bir alanda olmak, balık proteini buharda olabileceği için sizi tehlikeye atabilir.

Bir tür balığa alerjisi olan kişilerin yarısından fazlasının diğer balıklara da alerjisi olabilir. Alerji uzmanınız genellikle tüm balıklardan uzak durmanızı önerecektir. Belirli bir balığa alerjiniz varsa ancak diğer balıkları yemek istiyorsanız, daha ayrıntılı alerji testi hakkında doktorunuzla konuşun.
 
 

20.000’den fazla balık türü vardır. Bu tam bir liste olmasa da, aşağıdakilere alerjik reaksiyonlar yaygın olarak bildirilmiştir:

Hamsi
Levrek
Kedi balığı
Morina
Pisi balığı
Lagos
Mezgit
Barlam balığı
Trança balığı
Ringa
Lambuka
Tatlısu levreği
Turna balığı
Kömür balığı
Somon
Dil balığı
Kapan levrek
Kılıç balığı
Tatlı su çipurası
Alabalık
Ton balığı

Ayrıca bu balık ürünlerinden de kaçının:

Balık jelatini, (balık derisi ve kılçığından yapılır)
Balık yağı
Balık kroket (bazı insanlar gerçek balık içermediğini düşünerek hata yaparlar)

Beklenmedik Balık Alerjisi Kaynakları

Barbekü sosu
Marsilya usulü safranlı balık çorbası
Sezar salatası ve Sezar sosu
Caponata, Sicilyalı bir patlıcan yemeği
İmitasyon veya suni balık veya kabuklu deniz ürünleri (örneğin surimi, “deniz bacakları” veya “deniz çubukları” olarak da bilinir)
Worcestershire sos
Bazı mutfaklar (özellikle Afrika, Çin, Endonezya, Tayland ve Vietnam mutfağı) – balıksız bir yemek sipariş etseniz bile, çapraz temas riski yüksektir

Bu yiyecek ve ürünlerde alerjenler her zaman bulunmaz, ancak şaşırtıcı yerlerde balık bulunabilir. Gıda etiketlerini okumak ve bir öğenin malzemeleriyle ilgili emin değilseniz, o öğe hakkında sorular sormak faydalı olacaktır.
 
Kaynak: besinalerjisi.org.tr