Toplam Canlı Bakteri Analizi

42392 kez okundu

15 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Toplam Canlı Bakteri Analizi

Yeryüzünde tüketime sunulan bütün gıda maddeleri belirli miktarda mikroorganizma içerirler.

Yalnızca ısıl işleme tabi tutulan sebze konserveleri, salça, uzun ömürlü sütler steril kabul edilmekte, 100°C ve daha aşağısında ısıl işleme tabi tutulan bira, gazlı meşrubat ve meyve suları ise sterile yakın olarak kabul edilmektedir.

 
Gıdalarda;

• Patojen mikroorganizma ve Fekal koliform bakterilerin bulunmasına izin verilmez
• Ancak toplam aerobik mezofil bakteri yani oksijenli ortamda vücut sıcaklığı olan 35-37°C’de çoğalabilen mikroorganizmalarında belirli bir limitde bulunmasına izin verilir.
• Toplam canlı bakteri sayısı gıdalarda mikrobiyolojik kalitenin belirlenmesinde indikatör olarak yaygın olarak kullanılır.
• Toplam canlı bakteri sayısının yüksek olması patojen bakterilerinde gıdada bulunabileceğinin göstergesidir.
• Toplam canlı bakteri sayımı ile; Gıda hammaddeleri, Yardımcı maddeleri (katkılar), Ambalaj materyali, İşletme koşulları, İşleme sonrası depolama, Taşıma koşulları hakkında bilgi verir.
 

Gıda güvenliğinin belirlenmesinde kullanılan en basit ve yaygın analiz metotlarından biri olup, fermente gıdalar gibi doğal niteliği yönünden yüksek sayıda mikroorganizma içerenler dışında, birçok gıdada kalite kriteri olarak kullanılır. Tek başına hiçbir besiyeri ve inkubasyon koşulu, mevcut mikroorganizmaların hepsinin gelişebileceği ortamı sağlayamayacağı için ancak belirtilen koşullarda gelişebilen mikroorganizma grubu belirlenebilmektedir. Bununla birlikte toplam aerobik mezofilik bakteri olarak değerlendirilen sayının içinde patojenlerin de bulunacağı unutulmamalıdır.
 
Toplam aerobik mezofilik bakteri sayımı ile gıda hammaddeleri, katkı maddeleri, ambalaj materyali, işleme sonrası depolama ve taşıma koşulları hakkında bilgi edinilerek, bunların asgari standartlara uyup uymadığı belirlenebilir. Böylece gıdada bozulmanın başlaması ve raf ömrü saptanabilir.
 

• Toplam bakteri sayımında dökme plak ekim yöntemi kullanılır,
• Gıda örneği ve seri dilüsyonları  hazırlanır.
• Üzerlerine seyreltim değerleri  yazılmış paralelli  petri kutularına 10-1, 10-2, 10-3, 10-4 ve 10-5 ’lik seyreltim tüplerinden 1’er ml alınarak aktarılır.
• Agarlı besi ortamı kaynar su banyosunda veya mikrodalga fırında eritilir, 45±1°C’ye soğutulur. Her petriye 15 ml besi ortamı dökülür.
• İşlem yaklaşık olarak 15 dakika içinde tamamlanmalıdır.
• Petrilere sekiz çizdirecek şekilde salınım hareketi verilerek örnek sıvısı ile besi ortamının homojen karışımı sağlanır.
• Sterilite kontrolü için inokülasyon yapılmamış 1 ml dilüsyon sıvısı üzerine besiyeri ilave edilerek  inkübasyona bırakılır.
• Besi ortamları katılaştıktan sonra petri kutuları ters çevrilerek 35±1°C’de 48 ± 2  saat  inkübe edilir.

• Sonuçlar 48 saat sonra değerlendirilir.
 
 

 

Mikrobiyolojik analizlerinizde hazır besiyerleri ve toz besiyerlerini Diatek tarafından edinebilirsiniz.