Staphylococcus Cinsi Bakteriler

19585 kez okundu

15 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Staphylococcus Cinsi Bakteriler

Önemli türleri:

Staphylococcus epidermidis, gram-pozitif çekirdeklerin salkım halinde bulunduğu streptokoklardan bir bakteri türüdür. Katalaz-pozitif ve koagülaz-negatif özelliktedir(staphyloccus aureus coagulase pozitiftir) ve zaman zaman insan ve hayvan cildinin mukoz membranlarında görülür.Kontaminasyona bağlı olarak , S. epidermidis laboratuvar testlerinde en fazla görülen türdür.

 
S. epidermidis genellikle patojen olmasa da , immün sistemi yetersiz çalışan hastalar ve sürekli kateter takılı olan hastalar için büyük bir risktir. Bir çoğu ince bir salgı oluşturur ve bu sayede tıbbi protezlerin yüzeyine de yerleşir. S. epidermidis sık sık penisilin and metisilini de içeren geniş bir antibiyotik grubuna direnç gösterir. S. epidermidis kolonileri bir gecelik inkübasyon süresinden sonra tipik olarak küçük,beyaz veya bej renkli ve yaklaşık olarak 1-2 mm çapında görülürler.Bu organizma desferrioksamine duyarlıdır ve bu test onu diğer stafilokoklardan ayırmak için kullanılır.

En önemli ve tehlikeli türü Staphylococcus aureus

 Önemli semptomları: Mide bulantısı,kusma, mide krampları
Doğada bulunduğu yerler: Her zaman insan ve hayvanların derisinde burun ve boğazında mevcuttur. Sağlıklı insanlar tarafından taşınır Ayrıca havada, atık sularda,suda, sütte, gıda üretilen ekipmanlarda, çevreyle temas eden yüzeylerde bulunur.

En çok görüldüğü gıda maddeleri: Balık, et, kümes hayvanları ve yumurtalar, salata, krema, şekerleme, süt ve peynir. Ürünlere el temas sonucu bulaşmaktadır.

 
Karakteristik özellikleri ve Çoğalma koşulları:
 
Gram-pozitiftir. Cocci (Karakteristik üzüm salkımı şeklinde guruplar oluşturur). Aerobik tir ama anaerobik ortamda çoğalabilir. Hareketsizdir. Bazı türleri toksin üretirler (Staphylococcus aureus 5 çeşit toksin üretir).

Yaşama sıcaklığı 6.5 – 50 oC arasındadır ideal ısı (37 oC). toksin üretimi 10 – 48oC arasıdır ,en çok toksin ürettiği sıcaklık (40 – 45oC)

Yaşam pH’ı 4 – 10 (6-7) Toksin üretimi için en uygun pH aralığı 4 – 9.6 (7-8)

Su aktivitesi Aw 0.83 – 0.99 (0.98) Toksin üretimi için en uygun aralık 0.85 – 0.99 (0.98)


Kontrol şartları: Hastalık yapması için çok sayıda bakteri olması gerekir (5 x106 ) gibi.

Toksinleri ısıya dayanıklıdır (entere toksin B’nin149 oC ve Aw=0,99 da D değeri 100 dakikadır).

Düşük Aw’de çoğalabilir ve toksin üretebilir.

25% NaCl ye kadar tuzlu ortamlarda çoğalabilir.

Oksijen yokluğunda ve düşük pH (laktik asit) toksin üretimini inhibe eder.

Genellikle pişirme ve pastörizasyon sıcaklığında tamamen ölür D60 = ~2 dakikada.

Isıya dayanıklılığı kuru, yüksek yağ ve tuzlu gıdalarda artar.

Donmuş gıdalarda yaşayabilir.

 

Analiz Yöntemi:

  • Baird Parker Agar Besiyeri: Bu besiyerine ekilen gıda numunesinde Staphylococcus'lar siyah, S.aureus türü ise siyah ve etrafı zon şeklinde koloniler olarak üremektedir.
  • Kromojenik S.aureus Agar Besiyeri:  Bu besiyeri adından da anlaşılabileceği gibi S.aureus'a özeldir. Ekilen gıda numunesinde S.aureus varsa leylak rengi koloniler oluşturmaktadır.
Mikrobiyolojik analizlerinizde hazır besiyerleri ve toz besiyerlerini Diatek tarafından edinebilirsiniz. 
 
Hazır besiyerleri hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.