Tavuklarda Ayak Tutulması Hastalığı

14237 kez okundu

3 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Tavuklarda Ayak Tutulması Hastalığı

Kümes sahipleri, tavuklarının ya da horozlarının topallaması, Aksak yürümesi, Yürümek istememesi ya da dengesiz yürümesi gibi sorunlar bu sorunlarla sıklıkla karşılaşıyorlar. Bazen bu sorunların birden fazla sebepleri olabiliyor. tavuklarda ayak tutulması hastalığı ve tedavisi için yaşanan bu problemleri 7 başlık altında sıralayabiliriz.

Hijyenik olmayan kümesler
Zemine dair problemler
Irklardaki fazla kilolar
Yetersiz ve Dengesiz beslenme
Vitamin Eksikliği
Çevresel Nedenler
Hastalıklar


Hijyenik Olmayan Kümes Şartları

Neredeyse tüm kaynaklarda bahsedildiği gibi kümes hijyeni maalesef ki ayak problemlerinde ilk sırada yer alıyor. Hijyenik olmayan kümes koşulları en başta mantara sebebiyet veriyor. Mantarlar da kümes hayvanlarının ayaklarında şişkinlik, kabuklanma ve iltihaplanmalara neden oluyor.

Bu konuda uygulanması gerek bir kaç hijyen tedbirinin alınmaması nedeniyle ayak fonksiyonlarında çesitli kayıplar, ayaklarda hasarlar, kangren ya da ayaktan başlayan enfeksiyonların bütün vücudu sarması gibi birçok kötü sonuca neden oluyor. Böyle durumlarla karşılaşmamak adına kümes hijyenine oldukça dikkat etmeli, kümes zemininde ideal malzemeler kullanılmalı ve hayvanların tünekte uyumaları sağlanmalıdır.
 
 

Zemine Dair Problemler


Tavuklarınızın dolaştıği zemin oldukça önemlidir. Taş, fayans, beton gibi sert zeminlerde sürekli olarak dolaşıyorlarsa hayvanların ayaklarında nasır oluşmaması neredeyse imkansızdır. Birde yaz aylarının sıcaklarında bu zeminlerin çok ısınacağını düşünürsek bu tarz zeminler ayak sorunlarının nedenleri arasında yer alır.

Nasırlı ayaklarla yürümek hayvana acı vereceği için ya topallar ya da sürekli oturma isteği içerisinde olur. Bu sebeple kümes hayvanlarınıza kendi doğalarına uygun bir zemin hazırlamanız oldukça önemlidir. Eğer zemininiz topraktansa ve çok sert ise arada deşmekte de fayda var.

Irklardaki Fazla Kilolar

Etlik ırklar veya Brahmalar bu başlık için çok ideal örneklerdir, kendi beden ağırlıklarını maalesef ayakları taşıyamıyor ve zamanla hayvanlar daha da kilo aldıkça ayakları taşımamaya ve çeşitli eklem rahatsızlıkları meydana çıkmaya başlıyor. Bu gibi durumlarla karşı karşıya gelmemek için hayvanlar daha geniş alanlara salınmalı, fazla hareket etmeleri sağlanmalı, yiyecek aramaya ve eşelenmeye teşvik edilmelidir. Yeriniz geniş değilse, ağır ırklardansa hafif ırklar tercih etmekte fayda vardır. Tüm bunlara ek olarak geceleri de tünekte uyumaları bu ırk hayvanlar için ayak ve bacak eklemleri için önemlidir. Ağır ırklarda kemik ve balık unu takviyesi de çok önemlidir.

Yetersiz Ve Dengesiz Beslenme

Civcivlikten başlayarak dengeli bir beslenme sağlamak tavukların gelişimi için çok önemlidir. Gelişimleri iyi olmayan hayvanlarda eklem problemleri çok daha fazla görülür. Bu nedenle zaman zaman dengeli rasyonlar kullanılmalıdır. Fakat bazı istisna durumlar da bulunur. Mesela bir grup civciv ya da yarka besliyorsunuz.

Bazen aynı ırktanda olsalar bazı hayvanlar daha aktif ve atılgandır yemin en irisini ve en dirisini yer bu sebeple gelişimi hızlı ve sağlıklıdır. Bazı hayvanlar ise grup içerisinde daha pasifdir. Yemin sadece tozunu yiyebilir işte bu tarz pasif kalan hayvanlarda dengesiz beslenme daha sık olur ve başta eklem rahatsızlıkları olmak üzere penguen hastalığı gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.

Vitamin Eksikliği

Kanatlılarda düzenli aralıklarla vitamin kullanımı oldukça önemlidir. Vitamin eksiklikleri her canlıda olduğu gibi tavuklarda da birçok hastalığın sebebi olabilir. Fakat konumuz ayak problemleri olduğu için en başta B grubu vitaminler olmak üzere D veya E vitamini eksiklikleri de eklem problemlerine neden olan durumladır. Haftada 2 veya 3 gün düzenli vitamin kullanılması, vitamin kaynaklı olan eklem sorunlarının oluşmasına engel olacaktır. Güneşli havalarda da güneşten yararlanmayı ihmal etmemek gerekir. Çevresel Nedenler

Çevresel nedenler denilince akla birçok şey gelebilir. Ayaklara bir şeyler batması veya yüksek yerlerden atlayıp ayakların zarar görmesi gibi pek çok nedeni olabilir. Ayak rahatsızlıklarında ilk önce ayaklarda fiziksel kontrol yapılmalıdır. Tavuklarınızın yaşadığı ortam, zarar görmeyecekleri bir şekilde dizayn edilmelidir.
Hastalıklar

Marek, Gut Hastalığı, İnfeksiyöz Synovitis, Perozis, Rickets gibi hastalıklar ayak problemleri ile bağlantılı hastalıklardır. Bu gibi hastalıkların uzmanlar tarafından muayene edilmesi gerekir.
 
 kaynak: harikalar-diyari.net
 
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..