Et Ürünlerinde Üretim Hijyeni Mikrobiyolojik Kriterleri

14558 kez okundu

12 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Et Ürünlerinde Üretim Hijyeni Mikrobiyolojik Kriterleri

Üretim alanlarında, üretilen ürün kadar, üretim yapılan ortamın da hijyenik olması gerekir. Bu durumda, ortamdan ürüne çapraz bulaşma da önlenmiş olur. 
 
Üretim hijyeni kriterleri Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde belirtilmiştir.
 
Tebliğin tamamı ve Türk Gıda kodeksi için www.gkgm.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. 
 
 
 

ÜRETİM HİJYENİ KRİTERLERİ

2.1. Et ve et ürünleri

 

Gıda

Mikroorganizmalar/ toksinler/ metabolitler

Numune alma planı (1)

Limitler (2)

Referans metot (3)

Kriterin uygulanacağı basamak

Sonuçların uygun çıkmaması halinde alınacak tedbirler

n

c

m

M

2.1.1. Sığır, koyun, keçi ve at karkası

Aerobik koloni sayısı

 

 

3,2x103 kob/cm2 (4)

1,0x105 kob/cm2 (4)

ISO 4833

(9)

(12)

Enterobacteriaceae

 

 

3,2x101 kob/cm2 (4)

3,2x102 kob/cm2 (4)

ISO 21528-2

(9)

(12)

2.1.2. Domuz karkası

Aerobik koloni sayısı

 

 

1,0x104 kob/cm2 (4)

1,0x105 kob/cm2 (4)

ISO 4833

(9)

(12)

Enterobacteriaceae

 

 

1,0x102 kob/cm2 (4)

1,0x103 kob/cm2 (4)

ISO 21528-2

(9)

(12)

2.1.3. Sığır, koyun, keçi ve at karkası

Salmonella

50 (5)

2 (6)

Her bir karkas için test edilen yüzeyinde bulunmamalıdır.

EN/ISO 6579

(9)

(13)

2.1.4. Domuz karkası

Salmonella

50 (5)

5 (6)

Her bir karkas için test edilen yüzeyinde bulunmamalıdır.

EN/ISO 6579

(9)

(14)

2.1.5. Broiler ve hindi karkası

Salmonella

50 (5)

5 (6)

Numunelerin boyun derilerinden alınıp birleştirilerek oluşturulan 25 g numunede bulunmamalıdır.

EN/ISO 6579

(10)

(14)

2.1.6. Kıyma

Aerobik koloni sayısı (7)

5

2

5x105 kob/g

5x106 kob/g

ISO 4833

(11)

(15)

 

E. coli (8)

5

2

5x101 kob/g

5x102 kob/g

ISO 16649-1 veya 2

(11)

(15)

2.1.7. Mekanik olarak ayrılmış et (9)

Aerobik koloni sayısı

5

2

5x105 kob/g

5x106 kob/g

ISO 4833

(11)

(15)

E. coli (8)

5

2

5x101 kob/g

5x102 kob/g

ISO 16649-1 veya 2

(11)

(15)

2.1.8. Hazırlanmış et karışımları

E. coli (8)

5

2

5x102 kob/g - cm2

5x103 kob/g - cm2

ISO 16649-1 veya 2

(11)

(15)

 
Hijyen analizlerinizi DiaTek tarafından satın alabileceğiniz Hytech Slide ile başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.