Maden Suyu ve Analizleri

17406 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Maden Suyu ve Analizleri

Maden Suyu / Mineralli Su nedir?
 
Maden suyu, jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından kuyu açılarak veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm'den daha az olmayan sulara verilen isimdir.
 
Doğal Mineralli Suların Özellikleri
 
Şişelenecek doğal mineralli suyun mineral içeriği, sıcaklığı, elektrik iletkenliği ve karakteristik özellikleri, doğal dalgalanmalar dahilinde suyun kaynak yerindeki yapısı ile aynı olmalıdır.
 
Doğal mineralli suya karbondioksit dışında kimyasal maddeler ilave edilmez. İlave edilen karbondioksit, suyun doğal yapısını bozmamalıdır.
 
Doğal mineralli suya dolum esnasında doğal veya dışarıdan temin edilmiş sıhhi evsafı uygun karbondioksit katılabilir. Yapılan bu işlem suyun mikrobiyolojik özelliklerinde değişikliğe yol açmamalıdır. Böyle durumlarda doğal mineralli sular;
 
1) Ayırma işleminden ve şişelemeden sonraki karbondioksit miktarının suyun kaynağındaki ile aynı olması ya da suyun çıkartılması, ayrıştırılması ve şişelenmesi sırasında kaybolan karbondioksitin, kaynaktan elde edilen karbondioksit ile tamamlanarak sudaki karbondioksit miktarının kaynağındaki karbondioksit miktarına eşitlenmesi halinde “doğal karbondioksitli doğal mineralli su”,
 
2) Ayırma işleminden ve şişelemeden sonra doğal mineralli suların yalnızca kaynağındaki karbondioksit ile güçlendirilmesi halinde ve karbondioksit miktarının suyun kaynağındaki miktarından fazla olması durumunda “kaynağındaki karbondioksit ile zenginleştirilmiş doğal mineralli su”,
 
3) Ayırma işleminden ve şişelemeden sonra doğal mineralli suların kaynağından gelmeyen karbondioksit ile güçlendirilmesi halinde ve karbondioksit miktarının suyun kaynağındaki miktarından fazla olması durumunda “karbondioksit ile zenginleştirilmiş doğal mineralli su”,
 
şeklinde ifadelendirilir.
 
 
 
Doğal mineralli suların yapısından karbondioksitin ayrıştırılmak istenmesi halinde yalnızca fiziki yöntemler kullanılabilir. Fiziki yöntemlerle ayrıştırma işlemine tabi tutulan doğal mineralli sular “tamamen karbondioksitten arındırılmış” veya “kısmen karbondioksitten arındırılmış doğal mineralli su” şeklinde ifadelendirilir.
 
Doğal mineralli sulara, kendisine karakteristik özellik veren önemli elementlere ilişkin suyun kaynağındaki niteliğini değiştirmemek kaydıyla uygulanan muhtemelen oksijenlemeyi takiben demir ve kükürt gibi kalıcı olmayan elementlerin filtrasyon ve boşaltma yoluyla ayrıştırılması, ozonla zenginleştirilmiş hava kullanılarak demir, mangan, kükürt ve arseniğin ayrıştırılması ve tamamen fiziksel yollarla serbest karbondioksidin kısmen veya tamamen ayrıştırılması işlemleri dışında herhangi bir işlem uygulanmaması esastır.
 
Kimyasal Özellikler
 
Antimon, Arsenik, Bakır, Baryum, Bor, Civa, Florür, Kadminyum, Krom, Kurşun, Mangan, Nikel, Selenyum, Siyanür, Pestisit ve benzeri maddeler, Polisiklik aromatik hidrokarbonlar, organik madde için sarf edilen oksijen miktarı gibi değerler analiz edilir. 


Mikrobiyolojik Özellikler
 
Kaynaktan alınan numunelerde toplam koloni sayısı 20-22 oC’de 72 saatte agar-agar veya agar-jelatin karışımında mililitrede 20’yi ve 37 oC’de 24 saatte agar-agar karışımında mililitrede 5’i geçmemelidir.
 
Şişelenme sonrasında imlahaneden alınan numunede toplam koloni sayısı, 20-22 oC’de 72 saatte agar-agar veya agar-jelatin karışımında mililitrede 100’ü ve 37 oC’de 24 saatte agar-agarda mililitrede 20’yi geçmemelidir. Toplam koloni sayımı; şişelenmeyi takiben ısısı 4 oC ± 1 oC olan ortamda muhafaza edilen numunede 12 saat içerisinde yapılmalıdır.
 
Pazarlama sürecinde doğal mineralli suyun yeniden canlanabilir toplam koloni sayısı, sadece kaynağında bulunan bakteri sayısındaki normal artıştan kaynaklanan miktar kadar olabilir. Bu toplam koloni sayısı aşağıda ifade edilen koşullar altında belirlenir ve bu değer imlahanede ambalajlandıktan sonra alınan numune için belirlenen değerin on katından fazla olamaz.
 
Kaynakta ve satış süresince doğal mineralli su, aşağıdakileri içermemelidir.
 
1) Parazit ve patojen mikroorganizma,
 
2) 250 ml’lik numunede E. coli, diğer koliformlar ve fekal streptokoklar,
 
3) 50 ml’lik numunede sülfit redükte eden sporlu anaeroblar,
 
4) 250 ml’lik numunede Pseudomonas aeruginosa.
 
Diatek olarak ürün portföyümüzde maden suyu analizlerinde Hypet Aqua (Su mikrobiyolojisi) serimizdeki hazır besiyerlerini kullanabilirsiniz.  Maden suyu analizlerinizi membran filtrasyon metoduyla gerçekleştirebilirsiniz. Üretim alanınızda kontaminasyondan kaçınmak için alan giriş çıkışlarına koyacağınız HYPASS ile mikroorganizmaların ayak ile taşınmasını önlersiniz.
 
 
 
Kaynak: https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.4821&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=