Tarımda Klordioksit Kullanımı

4840 kez okundu

2 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Tarımda Klordioksit Kullanımı

 Tarımda klordioksit kullanımı, suyun temin edildiği akarsular, küçük kanallar (kanalet) ve kuyular, tarımsal sulama için gerekli uygunluğu göstermediği gibi, üründe çeşitli hastalıkları oluşturabilecek mikroorganizmalara ortam hazırlamaktadır. Klordioksit kullanımı ile sularda bulunan mikroorganizmalar yok edilerek hızlı ve kalıcı dezenfeksiyon sağlanmaktadır.

Klordioksit kullanımı ile tarımsal sulama sistemlerinde suyun dinlendirildiği tank, depolar ve sistemde ki borularda oluşan biyofilm tabakaları, mantarlar, yosunlar, bakteriler, mikroorganizma ve virüsler gibi zararlıların oluşumları önlenerek, ürün kalitesi ve verimin artışı sağlanabilmektedir. Armut, elma ve ayva ağaçlarının ortak problemi ateş yanığıdır. Bu sorun üzünden yüzlerce ağaç telef olur ve kesilir hale gelir. Bunun yanında küllenme, kara kale, memeli pası gibi hastalıklarda ağaçların ölmesine neden olur. Klor Dioksit ile ağaçlara yapılan müdahalelerde bakteriler ve hastalıklar yok olur. 100-115 ppm konsantrasyonundaki Klor Dioksit ile 20-25 günde bir yapılan dezenfeksiyon ağaçların verimini arttırır, bakteri ve hastalıkların yok olmasını sağlar. Hastalıktan dolayı kesilme durumunda olan ağaçların bile tekrar canlanmasına yardımcı olur.

Domateslerde fide dikiminde 1 hafta 10 gün içinde uygulanan Klordioksit o dönemde fidelerde oluşan Rhizoctania, Fusarium, Phythium, Alternaria gibi etmenlerin yaptığı hastalıkları kontrol altına almaktadır. Hastalıklar 1 aylık periyotta gözükmemektedir. Domates yetiştiriciliğinde, ileri devrelerde meydana gelen Fusarium hastalığı domates bitkisine çok zarar vermektedir ve kontrol altına almak oldukça zordur; kontrol altına almak için çok fazla kimyasal uygulanmaktadır. Zarar bazı şartlarda % 80’e kadar çıkmaktadır.

Suyun kalitesi önemlidir. Tarımın her alanında kullanılmak için depolarda dinlendirilen suyun oluşturduğu biyofilm tabakası, mantar, bakteri, virüs, yosun gibi mahsullerin kalite ve yapısını bozacak ve maddi kayıplara sebep olacaktır. Klordioksit kullanılması su sistemlerine ait depo ve borularda biyofilm oluşumunu önleyerek ürün kalitesi ve verim artışı sağlanır.

Organik tarımda rezüdü ve fitotoksisite olmaması önemlidir. Klordioksit organik tarımda en etkili dezenfektandır. İhracat ürünlerinde klordioksit üstten pülverize edildiğinde yola dayanıklılık süresi artar. Klordioksit Bakterisid, Fungusid, Algisid ve Virüsid etkisi ile geleceğin ürünüdür. Dönüm de ilaç maliyetlerinde ciddi tasarruflara sebep olacaktır. Bitkilerde meydana gelen Külleme, Alternariel, Botrythis, Mildiyo vb hastalıklarda önceden korumak amacı ile uygulanan klordioksit tam koruma sağlamıştır.

Narenciyelerde uygulanan klordioksit etek çürüklerini ve uç kurumalarını hem tedavi etmiş hem de bu zararlara karşı koruma görevi göstermektedir.
 
Klordioksit Toprağa Uygulandığında

Organik tarımda kimyasal katkılar kullanılmadığı için Klordioksit gibi dezenfektanlar kullanılmaktadır. Toprağa uygulandığında sulama yapıldığında aktifleşerek bakterilere, funguslara, nematodlara karşı kalıcı koruma sağlar. Depolama alanlarında yapılacak pulvarizasyon ile ürünlerin (sebze, meyve, çiçek) üzerine bulaşan bakterilerin yok edilmesi sağlanır. Böylece ürünlerin raf ömürleri uzatılır. Klordioksit daha sonra buharlaşarak kalıntı bırakmaz.

Hasat Sonrası Klordioksit Kullanımı

Temas ettiği bitkinin yüzeyindeki tüm bakterileri yok eder. Daha sonra buharlaşarak yok olur, kalıntı bırakmaz. Meyve ve sebzelerin raf ömürlerinin az olmasının en önemli nedeni bakteri varlığıdır. Gıda paketlemesinde Klor Dioksit ile dezenfeksiyon yapılmaktadır. Çeşitli meyve ve sebzelerin 40-120 arasında değişen konsantrasyonlardaki Klor Dioksit çözeltisi ile yıkanmasıyla bakteri varlığı yok olmakta ve bununla birlikte raf ömürleri ortalama 5 günden 14 güne çıkmaktadır.

 
Bir çok sanayii alanında güvenle kullanılan Klordioksit isimli ürünümüzü incelemek için tıklayınız...