Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Düzenleme

10206 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Düzenleme

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde  ürün etiketleri, satış kuralları, bazı ürünlerin tuz ve nem oranları ile ilgili değişiklikler yapıldı. Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan tebliğ, 13.Mart.2015’de yürürlüğe girecek.
 
Tebliğde öne çıkan düzenlemeler şöyle:
 
İstisnalar dışında hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamaz. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et ve/veya yağı karıştırılabilir.
 
Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz.
 
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini katılamaz.
 
Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.
 
 
 
Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir.
 
Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez.
 
Kavurma ve kıyma kavurmada; Nem miktarı kütlece en çok %45, Tuz oranı kütlece en çok %3, Yağ oranı kütlece en çok %30 olur.
 
Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere ‘%100’, ‘%100 Dana eti’ ya da ‘%100 göğüs eti’ gibi ifadeler/logolar kullanılamaz. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilir. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak kullanılamaz.
 
Et ürünlerinin satışının yapıldığı ortamı mümkün olduğunca mikrobiyolojik canlılardan arındırmak gerekir. Personelin göstereceği özenin yanı sıra (Eldiven, önlük, galoş vs.) ortamı bakterilerden arındırmak için giriş ve çıkışlara Diatek tarafından satılan Hypass (Antimikrobiyal Dezenfektanlı Paspas) konarak kontaminasyon riski azaltılabilirsiniz. Hytech Slide ile hijyen kontrollerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.