Enterococcus ve Enterobacteriaceae Karşılaştırması

17770 kez okundu

10 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Enterococcus ve Enterobacteriaceae Karşılaştırması

"Entero" kelimesiyle başlayan bu iki bakteri grubu zaman zaman birbirleriyle karıştırılabilmektedir. Enterococcus cins olarak ifade edilirken, Enterobacteriaceae ise familya statüsündedir. Yani Enterobacteriaceae cinslerden oluşan daha geniş bir bakteri topluluğunu ifade eder.
 
Enterococcus / Enterokok
 
Enterokok ismi ilk defa 1889’da Thiercelli tarafından, bakterinin bağırsak kaynaklı olduğunu belirtmek için kullanılmıştır. Andrewes ve Holder ise 1906’da Streptococcus faecalis’i, Orla-Jensen 1919’da Streptococcus faecium’u tanımlamıştır. 1937’de Sherman’ın sınıflamasıyla streptokoklar 4 gruba ayrılmıştır; piyojenik, viridans, laktik ve enterokoklar. 1984 yılında Bergey’s Manual’de enterokokların yeni bir cins olarak sınıflandırılması desteklenmiştir. Böylece önceleri, hücre duvarı antijen yapısına göre Lancefield tarafından D-grubu streptokoklar içinde gösterilen enterokokların, D-grubu streptokoklardan farklı olduğu kabul edilmiştir. Yapılan DNA:DNA ve DNA:r-RNA hibridizasyon yöntemleriyle yeni enterokok türleri belirlenmeye başlanmıştır. Henüz tamamı klasik kitaplara girmemiş 19 tür enterokok bulunmaktadır.
 

 
Enterekoklar tekli, ikili ya da kısa zincirler halinde bulunan gram pozitif koklardır. Son zamanlara kadar streptokok cinsi içinde sınıflandırılmışlardır. Enterokoklar 10-45⁰C’de üreyebilen, %6.5 NaCl’lü ortamlarda üremeyi sürdürebilen, 60⁰C’de 30 dakika canlı kalabilen ve eskülini hidrolize edebilen bakterilerdir. Ayrıca pH 9,6'da %40 safra tuzu içeren besiyerinde üreyebilirler. Fakültatif anaerop bakterilerdir. Sitokrom enzimleri olmadığından katalaz negatiftirler. Glikozdan gaz oluşturmazlar.
 
Doğada yaygın olarak bulunurlar, ayrıca omurgalıların dışkısında da miktarları yüksektir. Bazen piyogenik enfeksiyonlara neden olurlar. Spor oluşturmayan, bazı türleri hareketli bazı türleri hareketsiz, kapsülsüz, fakültatif anaerob koklardır. Sıvı kültürde siferik veya oval şeklinde 0,6 - 0,2 x 0,6 x 2,5 μm büyüklüğünde hücreler oluştururlar.  Karbohidratları fermente ederler ve esas olarak L(+)-laktik asit üretirler, gaz oluşturmazlar,  son pH' ları 4,2 - 4,6'dır. 10 ve 45⁰C ' de gelişebilirler, optimum gelişme sıcaklıkları 37 ⁰C 'dir. %6,5 NaCl ortamında ve %40 safra tuzunda gelişme yeteneğindedirler. Bu cins içinde Lancefield'in D grup streptekokları yer almaktadır. Bazı peynirlerin üretiminde starter kültür olarak kullanılan türleri vardır. 
 
Enterobacteriaceae
 
Salmonella ve Escherichia coli gibi bilinen patojenleri içeren büyük bir bakteri ailesidir. Zararlı cinsler bulunduğu gibi doğada bulunan bazı saprofit bakteriler, insan bağırsak flora elemanlarından bazı bakteriler ve  gıda endüstrisinde kullanılan yararlı cinsler de bu ailede yer almaktadır.
 


Gram negatif özellikli, basil (çubuk) formunda, çoğu flagellalı (kamçılı), spor oluşturmayan, kolay kültürlenen bakterilerdir. Fakültatif anaerob olup glikozu fermente ederler. Oksidaz negatif özellik gösterip, enerji üretimi için nitratı nitrite indirgerler.
 
Hastalık etmeni olan Enterobacteriaceae'leri hızlı tespit etmek oldukça önemlidir. Salmonella, Shigella, Yersinia, E.coli, Enterobacter gibi bakterileri ihtiyacınıza göre seçeceğiniz besiyerinde kolayca analiz edebiliyorken, genel olarak Enterobacteriaceae tespiti için daha genel besiyerlerini tercih edebilirsiniz. 
 

 
Enterokok ve Enterobacteriaceae analizleri için çeşitli besiyerlerini kullanabilirsiniz. Enterococcus / Enterekok için Bile Esculin Agar, M-Enterococcus Agar, Enterococcus Selective Agar kullanabilirsiniz. Enterobacteriaceae için ise VRBG Agar çok tercih edilmekte olup, MacConkey Agar, BCP Glucose Agar gibi besiyerlerini kullanabilirsiniz.  
Enterokok ve Enterobacteriaceae analizleri için çeşitli besiyerlerini kullanabilirsiniz. Kullanım amacınıza göre tercih edeceğiniz hazır besiyerleri size hızlı çözümler sunacaktır. Firmamız tarafından CondaLab Toz Besiyerleri (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) ve Hazır Besiyerleri (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZsatışa sunulmuştur. İhtiyacınız olan analiz için bizimle iletişime geçerek besiyerlerinizi kolayca temin edebilirsiniz.