Dondurulmuş Gıdalar

21785 kez okundu

13 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Dondurulmuş Gıdalar

Özellikle çalışan kesimin günlük hayatlarındaki yoğunluk, pratik yaşama alışkanlıkları kazanma zorunluluğunu beraberinde getirmektedir. Çalışma saatleri, trafik, iş yoğunluğu ve stres gibi pek çok etken günlük hayatın büyük bir kısmını kapsadığından, insanların kendilerine ayırabilecekleri zamanlar oldukça kısıtlanmaktadır. Bu da hayatın her alanında hızlı ve kolay çözümleri aranmasına sebep olmaktadır. Günümüzde yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmeler ile birlikte, tüm tüketim alışkanlıkları yavaş yavaş değişmekte, özellikle gıda üretim ve tüketiminde hızlı ve pratik çözümler tercih edilmektedir.
 
Gıdalarda kolay ve değişik şekillerde hazırlanabilen, mevsim dışı olsa bile, doğal özelliklerini tazesine en yakın şekilde koruyan, uzun ömürlü ve lezzetli seçenekler sunabilmesi sayesinde, dondurulmuş gıdaların tüketimi artmaktadır.
Farklı yöntemler ile üretilen gıdalar market raflarındaki yerlerini alırken, kullanım kolaylığı sağlayan bu gıdaları alan tüketiciye kalan, basitçe ısıtıp servis yapmaktır.
 
Hazır gıda üretiminde bir çok farklı yöntem mevcut olmakla birlikte, tüketicinin en çok tercih ettiği ürünler dondurulmuş gıda ürünleridir. Dondurulmuş gıdaların tek avantajı pratik olmaları değildir. Normal yollar ile hazırlanmış bir ürünün içersine bozulmasını engellemek ve raf ömrünü uzatmak için bir çok katkı maddesi ilave edilmektedir; fakat dondurulmuş ürünler hazırlanırken sıcaklıkları -40 derecelere kadar düşürüldüğü için herhangi bir mikrobiyel faaliyetin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle katkı maddelerinin kullanımına ihtiyaç yoktur ve Gıda maddeleri dondurma yöntemi ile işlendiğinde, raf ömrü uzun her mevsim tüketilme imkanı olan, belli bir standartta ve kolay hazırlanabilen ürünlere dönüşmektedir. Temizlenmesi, ayıklanması, kesilmesi ve şekil verilmesi önceden yapılarak hazır olarak paketlendiği için zaman kayıplarını da ortadan kaldırır.
 
Dondurulmuş gıdaların bir diğer avantajı, % 100 oranında tüketime hazır olmalarıdır. Sap, çekirdek, kabuk vs önceden ayıklandığı için, dondurulmuş ürünlerin sadece yenilebilir kısmı ürün paketine girer.
 
Özellikle besin tüketimine dikkat eden kişilerin aradığı bir özellik olan net etiket bilgileri, donuk gıdalar üzerinde mevcuttu. Ürün ambalajlarında, ürünün içerdiği maddeleri, besin değerini ve kullanım bilgileri tam ve net olarak görülebilir.
 
Dondurulmuş gıdalardan faydalanan kesim sadece yoğun çalışan insanlar da değildir. Uzun raf ömrü ve pratik kullanımı sayesinde hizmet sektöründe yer alan pek çok otel ve restoran da dondurulmuş gıdalardan faydalanmaktadır.
 
Dondurma işlemi gıdaların kalite, tat, koku ve besin değerinin en iyi korunduğu gıda saklama yöntemi olarak kabul edilmektedir. Dondurma işlemi sayesinde gıdaların içerdikleri su, buz kristallerine dönüşerek bozulmasına yol açan mikroorganizmalar yaşayamamakta, kimyasal ve biyokimyasal değişmeler asgariye indirilerek gıdaların en doğal haliyle korunması sağlanmaktadır.
 
Dondurulmuş gıda sektöründe dört temel ürün grubu bulunmaktadır:
 
· Unlu mamüller (pizza, milföy hamuru, kruvasan, pizza, mantı ve bazı börek vb)
· Sebze ve meyveler (biber, fasulye, soğan, kabak, patlıcan, enginar, domates, brokoli, pırasa, ıspanak, havuç, mantar, bezelye, bamya, brüksel lahanası; çilek, vişne, dağ çileği, üzüm, erik, incir, ahududu vb)
· Su ürünleri (karides, balık kroket, kalamar, mezgit fleto vb)
· Kırmızı et ve kanatlı eti, et ürünleri ve yemekleri (köfte, şinitzel vb)
 
Dondurulmuş Gıda Üretimi:
 
Dondurulmuş gıda üretimi, dondurulmaya uygun hammaddenin temini ile başlayan ve hammaddenin uygun koşullarda taşınması, seçme, yıkama, boyutlama, ürüne özel tekniklerle işleme, derin dondurma, ürünün uygun şekillerde paketlenerek tekniğine uygun depolanması, yükleme, taşıma, dağıtım ve tüketici taleplerinin izlenmesine kadar faaliyet gösteren bir prosesi kapsar.
 
 

IQF (Individual Quick Frozen) adı verilen sistem ile ürünler – 40 derecelere kadar hızlı bir şekilde soğutulur. Buradaki soğutma hızı ürünün kalitesi ve besin kaybını engelleme konusunda önemlidir. Gıdalar donduruldukları zaman, gıdaların içerisnde bulunan su tanecikleri kristal bir yapı kazanır. Eğer dondurma işlemi yavaş bir şekilde yapılırsa, bu kristallerin büyüklükleri çok fazla olur ve hücre duvarları parçalanarak besin kayıpları meydana gelebilir. Özellikle soğutma işlemi sırasında 0 ile -5 dereceler arasındaki sıcaklıkların çok hızlı bir şekilde geçilmesi bu sebeple çok önemlidir.

Evlerde kullanılan derin dondurucularda dondurulan ürünler -18 °C sıcaklıkta ve daha yavaş dondukları için, endüstriyel ürünlere oranla daha fazla besin değeri kaybı meydana gelmektedir.
 
Dondurulmuş gıdaların tüketiminde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta da, gıdaların çözündükten sonra hemen tüketilmesi ve asla yeniden dondurulmamasıdır. Çünkü çözünen bir gıdada mikrobiyolojik faliyetler başlar ve çok kısa sürelerde toplam mikroorganizma sayısı logaritmik olarak arttığı için, oldukça yüksek miktarda bir mikrobiyel yük oluşacaktır. Ayrıca ürünler çözündükten sonra içersinde hapsettikleri suyu dışarı verme isteği gösterecekleri için bu tür gıdaların tekrar dondurulma işlemi gıdalara büyük ölçüde hasar ve besin kaybı oluşmasını sağlar. Dondurulmuş gıdaların besin değerlerini kaybetmemeleri ve minimum bakteriyel üreme görülmesi için ürünlerin hızlı dondurulduğu gibi, hızlı çözdürülmesi de önem taşır. Çözdürme işlemi için mikrodalga fırın kullanmak en ideal yöntemdir. Eğer bu imkan yoksa, ürünün kullanımdan 12 saat kadar önce dondurucudan çıkarılarak, kullanıma kadar normal buzdolabı sıcaklığında bekletilmesi gerekmektedir. Dondurma ve çözdürme işlemi kontrollü ve doğru bir şekilde yapıldığı takdirde besin kayıpları yok denecek kadar az olacaktır.
 
Tüm dünyada artık gelişmiş bir sektör halini almış olan dondurulmuş gıda üretimi, her geçen gün yeni ürün çeşitleri ile genişlemeye devam etmektedir. Türkiye’de 25 senedir varolan bu sektör, son yıllarda büyük gelişim göstererek, dünya standartlarında üretim yapılmaya başlanmıştır. Öyle ki, Türkiye dondurulmuş gıda sektörünün %85’i ihracata dayanmaktadır.
 
Dondurulmuş gıdaların doğru üretilmesi kadar, taşıma, saklama ve muhafaza konularında da gösterilecek hassasiyet, dondurulmuş gıdaların en sağlıklı şekilde tüketilmesini sağlayacaktır. Besin değerlerini kaybetmeden, tat, görüntü ve koku gibi kalite unsurlarında herhangi bir değişiklik görülmeden, her mevsim taze gıda tüketme imkanını, dondurulmuş gıdalar bizlere sunmaktadır.
 
Dondurulmuş gıda üretiminde ortam havası hijyeni için Hysafe Air kullanabilirsiniz.