Yumurta Üzerindeki Sayısal Kod'lar

15970 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Yumurta Üzerindeki Sayısal Kod'lar

2017 yılında Türk Gıda Kodeksi tarafından yumurta tebliği oluşturuldu. Bu tebliğ, yumurtaların tavukların yetiştirilme ve üretim şekline göre belirli gruplara ayrılarak numaralandırılması esasına dayanıyor. Yumurta tebliği yumurta üretiminin ardından yumurtaların üzerine belli numaralardan oluşan kodların basılmasını zorunlu tutuyor. Bu yeni tebliğe göre, üzerinde numara bulunmayan yumurtaların satılması kesinlikle yasak.

 

Yumurta numaralandırma sistemi ile yumurtalar dört temel gruba ayrılıyor. Bu da yumurtaların üzerindeki numaraların en başındaki tek haneli kod ile belirtiliyor.

Kod 0 ile başlıyorsa; organik tavuk yumurtası,

Kod 1 ile başlıyorsa; serbest dolaşan tavuk yumurtası,

Kod 2 ile başlıyorsa; kümeste/kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtası,

Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor.


0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor.
 
1 kodlu yumurtalarda ise serbest gezen tavukların beslenmesinin organik olduğu garantilenmiyor, doğal içerikte olmayan endüstriyel yemlerle beslenen tavuklar da bu kodla satılabiliyor. Kapalı ortamda gezinmesine izin verilen tavukların yumurtasını belirten
 
2 numaralı kod ise, tavukların belirli bir düzeyde hareket ettiğini gösteriyor ama doğal ortamında ve istediği kadar gezinebildiği bir ortamda yetişmediğini belirttiği gibi, yemlerinin de doğal olduğunu söylemek mümkün olmuyor.
 
3 numara ile başlayan kodlu yumurtalar ise endüstriyel üretim ile, en verimli şekilde yumurta üretimi yapmak için belirli sistem ve uygulamaların kullanıldığı yumurta türünü belirtiyor. Tabi, bu numaralar küçükten büyüğe maliyetlerin azaldığı bir düzeni de ifade ediyor, bu da fiyatlarına yansıyor.


Yumurtanın üzerindeki kodların tamamına baktığımızda ise, yukarıda bahsettiğimiz sınıflandırma kodundan sonra, ülke kodu, il trafik kodu, işletme numarası ve kümes numarası bilgileri yumurtanın üzerine basılıyor. Böylelikle, yumurta hakkında üretici ve üretimiyle ilgili bilgilere doğru şekilde erişebiliyoruz ve artık seçimimizi buna göre yapabiliyoruz.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Yumurta Tavukçuluğunda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..