Tavuk Nasıl Yumurtlar?

17146 kez okundu

3 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Tavuk Nasıl Yumurtlar?

Standart bir tavuk, yumurta üretim tesislerinde yıl boyunca 300 adet yumurtlama sağlayabilir. Tabi bu sayı, kümes veya tesiste en iyi koşulların sağlanması durumunda ortaya çıkmaktadır. Tavuğun cinsine göre de değişen bu sayı zaman zaman daha az ya da çok olabilmektedir.

Tavuklarda bulunan yumurta kanalları, toplamda 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bu dört bölüme;

İnfindibulum
Magnum
İstmus
Uterus

 
 
Adı verilmektedir. Tıpkı insanda bulunan ve kadınlarda yer alan üreme sistemi gibi, çeşitli bölümlerden meydana gelen bu kanallar, yumurtanın ortalama 25 saatte üretilmesine sahne olurlar.

İnfindibulum kısmında, yumurtanın ovum adı verilen ve sarısının meydana geldiği işlem yer alır. Bu bölümde döllenme gerçekleşmektedir. Döllenme gerçekleşmese dahi, tavuk yumurta verecektir. Ancak, eğer döllenme gerçekleşmemişse, bu yumurtadan civciv alınamayacağı anlamına gelir. Bu tür yumurtalar, insanın beslenmesini sağladığı yumurtalardır. İnfindibulumda döllenme sağlanan yumurtalar ise civciv verecektir.

İkinci kanal katmanı, magnumdur. Magnum kısmında yumurta akı oluşur ve bu süreç yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Yumurtanın sarısını oluşturan işlemden sonra etrafının akı, bu süreçte oluşmakta ancak tamamlanmamaktadır. Magnum, yumurta beyazının yaklaşık %60’ının oluştuğu kanal bölümüdür. Yumurta, magnum’dan üçüncü bölüm olan İstmus’a geçer ve çok kısa bir süre içinde üçüncü evreyi tamamlayıp, hafif sertleşmesi ile birlikte Uterus’a devredilir.

Uterus, yumurtanın hem en uzun işlem gördüğü hem de hazır hale geldiği yerdir. İlk birkaç saat boyunca yumurta içerik olarak tamamlanır, ardından takip eden süreçte ise yumurta kabuğunun oluşumu sağlanır. Toplamda 24-25 saat gibi bir süreçte.

Tüm bu işlemlerden geçen ve tavuk tarafından yumurtlanan yumurta, bol protein, kalsiyum, yağ ve mineral içermektedir.
 
Bir Tavuk Her Gün Yumurtlar mı?

Tavuklar iyi bakıldığı ve kendilerine iyi koşullar sağlandığında neredeyse her gün 1 adet yumurta verebilirler. Yumurtlamak için çiftleşmeye gerek duymazlar. Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz.

Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Yumurta Tavukçuluğunda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..