Tahin Tebliği

6121 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Tahin Tebliği

Türk Gıda Kodeksi Tahin Tebliği

Tahinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanması aşamalarında sahip olması gerek özellikleri belirleyen tebliğ geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı.

Buna göre, tahin kendine has renk, tat ve kokuda olacak. Tahinde yabancı madde bulunamayacak ancak üretim teknolojisi gereği kullanılan nişasta yabancı madde olarak değerlendirilmeyecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak. Ayrıca tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde renklendirici ve tatlandırıcı kullanılamayacak.
 
 

Ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların miktarları da Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak.

Bu hükümlere ek olarak; arsenik, kurşun, bakır ve demir miktarları da yeniden belirlenen tebliğe göre, tahinin bileşenlerinin oranları da düzenlendi.

Buna göre, tahinde kütlece en az yüzde 50 susam yağı, en çok yüzde 1,5 rutubet, en az yüzde 20 protein, en çok yüzde 3,2 kül, en çok yüzde 2,4 asitlik (oleik asit cinsinden) oluşacak. Önceki tebliğde susam yağı en az yüzde 55, protein en az yüzde 22, kül en çok yüzde 3 olarak, ham selüloz en çok yüzde 2,4 olarak belirlenmişti.

Tahinde acılaşma olmayacak.

 

Tahin üretimi ve mikrobiyolojik analizleriyle ilgili merak ettiklerinizi buradaki haberimizden okuyabilirsiniz.