Sofralarda Yeni Lezzet; Siyah Pirinç

6357 kez okundu

8 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Sofralarda Yeni Lezzet; Siyah Pirinç

 
Siyah pirinç, Oryza sativa L. 'nin bir türüdür. Endonezya tipi siyah pirinç, Tay yasemin siyah pirinç türleri de siyah pirinç grubunda bulunur.
 
 
Antik çağlardan bu yana çok değerli bir yiyecek olan siyah pirinçten, yasak pirinç olarak söz edilir; bunun nedeni, antik dönemlerde, siyah pirincin, sadece zengin olan Çin’liler tarafından yenilmesine izin verilmesidir. Sıradan olan insanların siyah pirinç yeme gibi bir hakları bulunmamaktadır. Bir kaşık siyah pirinçte bulunan antioksidan etki, bilinen en kuvvetli antioksidan olan böğürtlenden bile çok daha yüksek düzeydedir. Bu antioksidan etki, vücutta bulunan zararsız moleküllerin etkisiz hale getirilmesine de katkı sağlar. Bu durumda, siyah pirincin faydaları arasında ilk sırada, yaşlanma geciktirici; yaşlanma karşıtı etkiden söz etmek mümkündür.
 
 
Siyah pirinç çiğken siyah renge sahiptir, pişirildiğinde rengi koyu mora döner. Bu mor renk antosiyanin varlığını gösterir. Siyah pirinç böğürtlenden daha fazla antioksidana sahiptir.
 
 Bu pirincin özelliği  beyaz pirinç gibi yumuşak değildir. Pilav usulü hazırlamak için 1 su bardağı pirinç 3 su bardağı su ile pişirilmektedir. 

 



Siyah Pirincin Faydaları
 
Besin değeri yüksektir,  demir , vitamin e, antioksidan kaynağıdır. Siyah pirinç, lizin, triptofan gibi aminoasitler içerir.  B1, B2 vitaminleri ve folik asit bakımından zengindir.  Demir, kalsiyum, fosfor, çinko gibi mineraller mevcuttur. Glisemik endeksi düşük ve tok tutma özelliği yüksektir.
 
Çin'de siyah pirinç böbrek, mide ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği için kullanılır.
 
Siyah pirinç beyazına oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor.

 

 DiaTek firması olarak her türlü teknik destek için bizlere danışabilirsiniz. (Soru sormak için lütfen TIKLAYINIZ.)