Kırmızı Tavuk Biti

6268 kez okundu

2 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Kırmızı Tavuk Biti

Kanatlı hayvanlarımız yem yeme , üreme , yumurtlama faaliyetleri yanı sıra çevere hayatada ilgili hayvanlardır . Etrafta dolaşma birşeylerin tepesine çıkma toprağı , çimeni eşeleme gibi içgüdüsel eylemleri vardır . Bu dolaşmaları sırasında da vücutlarından çevreye bir ısı ve koku salınımı olur . Özellikle etrafa yaydıkları ısının radyasyon şeklinde yayılması birçok parazit türü için konaklama ve beslenme yapabilicekleri bir canlının civarda olduğu algılamalarına neden olur . Bu ısı dalgalanmasını takip ederler ve kanatlımızı bulduğu anda üzerine tırmanarak kendilerine yer bulurlar . Genellikle tüylerin en derinine kadar inerler ve deriden kan emerek beslenme yoluna giderler . Emdikleri kan içerisinden alyuvar hücreleri ve kanın diğer elementleriyle beslenerek kendi yaşam döngülerini devam ettirme yoluna giderler.

En yaygın olarak tavuklara bela olan ve hem verimden düşmelerine hemde hayat kalitelerinin bozulmasına , huzursuz olmalarına neden olan etken ‘’ Kırmızı Tavuk Bitleri ‘’ dir .

Hastalığın etkeni olan kırmızı tavuk biti olarak bilinen ‘’Dermanysus Gallinea ‘’ dir.

Kırmızı tavuk gece biti evcil kümes hayvanlarında özellikle de yumurtacı tavuklarda görülen bir gece biti . Yani gece ışıklar kapanıp hayvanlar istirahete geçtikleri zaman inlerinden çıkarlar ve tavuklara göç ederler . Bu şekildeki beslenme yöntemlerinden dolayı geçici ama konakçı zorunlu türler olarak tanınırlar . Gece hayvan üzerine çıkıp derisinden 30 – 60 Dk boyunca kan emerler . Kan emme işlemini tamamlayıp gövdelerini kan ile doldurduktan sonra konakçı tavuğu bırakıp tekrar inlerine doğru yola koyulurlar . Toplam yaşam süresi, bir larva ve iki nimfal aşama dahil en uygun şartlar altında bir hafta içinde tamamlanabilir . Yumurta, larva ve nimf gelişimi için 15- 35 0 C sıcaklık ile % 60 ve üzeri nem ideal yaşama ortamını oluşturur .
 
 
 
Kırmızı Tavuk Bitleri Nasıl Bulaşır ?

Bu tavuk parazitleri , hayvanların tüneme , dinlenme , saklanma yerlerinin yakınında beton çatlaklarında , demir parçaların köşe yerlerine , kuytu ortamlara yuvalanarak koloni ve kümeler halinde toplu olarak yaşarlar . Bazen hiç besin olmadan yani hayvandan kam emmeye fırsat olmadığı hayvanların satıldığı ve kümeslerin boş kaldığı koşullarda dahi 9 aya kadar aç kalsalar dahi hayatta kaldıkları saptanmıştır .

Kümes çevrenizde etkenin hiç olmadığını ve daha önce hayvanlarınızda bu etkeni hiç görmediğini söyleyen yetiştiriciler incelendiğinde , en çok farkedilen bulaşma şeklinin yumurta viyolleri ,hayvan taşıma kasaları , ekipmanları , hayvan pazarına gidip gelmeler , aşılama yapmak için kümese girip çıkan insanlar , kemirgenler ve yabani kuşlarla kurulan temasın olduğu anlaşılmıştır . İşin en zarar veren kısmı kümeslere bulaşmış olan bu bit türünü tamamen tek bir gece biti kalmayıncaya kadar yok etmenin çok zor olmasıdır .

Kırmızı Bitlerden Korunma ve Tedavi Aşamasında Neler Yapabiliriz ?

Korunmada kümeslerin belli zaman aralıklarında boşaltılıp hayvanlar tamamen satılması ardından kümesin tüm zemin ,duvar , tavan yüzeyleri basınçlı su ile yıkanmalıdır . Ardından varsa çatlak giriinti çıkıntı yerler doldurulmalıdır . Mekanik olarak temizliğin ardından kümes formaldehit bileşikleriyle dezenfekte edilmelidir.

Ardından direk paraziti öldürmek için uygulanabilir ilaç türleride ; Organik Klorlu İnsektisitler , Organik Fosforlu İnsektisitler , Karbamat Grubu İnsektisitler , Piretrinler ve Piretroidler dir.
 
Kaynak: kanatlipet.com