En Çok Yumurta Yapan Tavuk Cinsleri

37053 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» En Çok Yumurta Yapan Tavuk Cinsleri


 
 
 
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir. Ligorin tavukları az yem ile beslenip, yumurta verimi yüksek olan kümes hayvanıdır.

Hollanda ırkı olan bu tavuklar ülkemizde de tercih edilmektedir. Bir yumurta tavuğu olan Ligorin, ismini İtalya ülkesinden almaktadır. Genellikle bu tavuğu tanıtırken “Az yem yiyen, çok yumurta veren “ kullanılır.

4 aylık iken yumurtlamaya başlarlar. Ayrıca tavuk türleri arasında en hızlı gelişen türdür. Agresif olarak bilinen bu tavuğun öyle bilinmesinin sebebi biraz gürültücü olmasından kaynaklanmaktadır.

2-Lohman Brown Tavuğu: Yumurta verimi yüksek olan bir tavuktur. Yıllık 280-320 arasında değişkenlik göstermektedir. Kahverengi yumurta elde etme amaçla da tercih edilen bir hayvandır. Ayrıca Lohman Brown, farklı türdeki tavukların çiftleşmesi sonucu meydana gelebilen bir türdür.

3-Rhode Island Red:
Amerika tavuğu olan bu tavuk koyu kırmızı renge sahiptir. Ağırlıkları orta olup iyi verimle yumurta verebilen hayvanlardır. Kötü ortam barınaklarında diğer tavuk türlerine göre daha iyi adaptasyon sağlayabilirler. Sergi hayvanı olarak da kullanılabilmektedirler.

4-Nick Brown Tavuk:
Kahverengi yumurta veren bu tavuğun verimi 270 ile 300 arasındadır. Salma tavukçulukta kullanılan bir ırktır. Lohman Brown tavuğuna olan benzerliği ile de bilinmektedir. Hem dış görünüş hem de verdiği yumurta verimliliği açısından oldukça benzerlik göstermektedir.

5-Amrock (Alman): Amerika’nın melez tavuklarından olan Amrock tavuğu, yıllık 240 ile 250 arası yumurta vermektedir. Bu tavuğun en önemli özelliklerinden biri de etinin lezzetli olması ve tüylerinin hoş bir görüntüsü olmasıdır.

6-Atak ve Atak-s Tavukları: Yumurta verimi yüksek olan bir başka tavuk ırklarından biridir. Ülkemizde de organik yumurta üretiminde kullanılmaktadır. Bahçe tavuğu olan Atak-s tavuğu salma tavukçuluk için oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Sene de 250-270 yumurta verebilmektedir. Bu tavuğun yumurta rengi krem, açık kahve ve pembemsidir. Yumurta ağırlıkları 65-70 gramdır.

7-Wyondate: Değişik renklere sahip olan, Amerikan melezlerinden biridir. Wyondate ırkının 9 farklı cinsi bulunmaktadır. Bu ırkın horozlarının ağırlığı 3,9 kilogram olup tavuklarının ise 2,9 kilogramdır.

8-Barnevelder: Güzel bir tüy yapısına sahip olan yerli Hollanda ırkı bu tavuğun yumurta verimi yıllık 180-190 arasındadır. İnsanlar tarafından dikkat çeken dış görünüşü vardır. Barnevelder tavuğu aslında melez bir ırktır.

9-Maran Irkı Tavuk: Günümüzde tüm dünyada yaygın olan bu tavuğun asıl anavatanı İngiltere’dir. Görüntüsü hoş ve tüyleri oldukça güzeldir. Et verimi açısından pek iyi olmayan fakat yumurta veriminde gayet iyi ve kaliteli yumurta vermektedir. Yumurta verimi yaklaşık olarak 170’dir. Yumurtanın rengi ise koyu kırmızı ve koyu kahverengidir.

10-Denizli Irkı Tavuk: Ülkemizin Denizli ve Muğla çevresinde yetiştirilen ve uzun ötmesiyle bilinen bir tavuktur. Nemli yerlerde verimi oldukça düşmektedir. Yıllık yumurta sayılarının verimi 80-100 civarındadır. Yumurta kabuklarının rengi beyazdır. Gözleri çevresinde sürme vardır. Denizli tavuğunun 5 farklı renge sahip çeşitleri vardır. Bu renkler; pekmez kefi, pamuk kırı, demir kırı, şarabi ve siyahtır. Bütün çeşitlerinde bulunan özellik ibiklerinin balta şeklinde olmasıdır. Ayrıca beyaz kulakçık, siyah gaga ve koyu gri bacak renginde olması ortak özelliklerindendir.

11-Gerze (Hacı Kadı): Bir başka yerli tavuk ırklarından olan Gerze tavuğu Karadeniz bölgesinin Sinop ili çevresinde yetiştirilmektedir. Uzunca beyaz kulakçığa ve çatal ibiğe sahiptir. Parlak siyah tüyleri vardır.

12-Plymouth Rock: Amerikan ırkı olan bu tavuğun renk bakımından 7 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında yumurta verimi de farklılık göstermektedir. Çubuklu ve beyaz olanları en çok bilinen cinsidir. Beyaz Plymounth tavukları 160- 180 adet yumurta alınabilmektedir. Yumurta renkleri açık kahverengidir. Ağırlıkları 4,5 kilogram ile 3 kilogram arasındadır. Çubuklu Plymounth tavukları kahverengi renkte 200-220 adet yumurta verebilmektedir. Değişkenlik gösteren yumurta ağırlıkları ortalama 70 gram ağırlığındadır. Bu tavukların ağırlıkları ise 2,5 kilogram ile 4,5 kilogram arasındadır.

13-New Hampshire:
İsmini Amerika’nın New Hampshire eyaletinden almaktadır. Yumurta ve et verimi yönünden oldukça iyidir. Alman ırkı olan bu tavuğun erken gelişme göstermesi, büyük kahverengi yumurta vermesi, erken tüylenmesi, zor koşullarda bile yaşam göstermesi özelliklerindendir. Yıllık yumurta verimi 220-230 civarındadır. Yumurta ağılıkları ise yaklaşık olarak 65 gramdır.

14-Bielefelder: Alman ırkı olan ve çoğu Avrupa ülkesinde yetiştirilen iri bir tavuktur. Yumurta verimi ortalama yıllık 220 adettir. Köy ve salma tavukçuluk için elverişlidir. Dış görünüşü hoştur. İbikleri orta büyüklükte olup, kırmızı çubuklu desenlere sahiptir. Bacakları sarı renktedir ve kalındır. Kahverengi iri benekli yumurta verirler.

15-Australorp (Orman Tavuğu): Uzun yıllar yüksek verimle yumurta verebilen tavuktur. 21 saat içerisinde yumurta yapabilir. Yumurtalarının renkleri kahverengidir. Uysal ve sakin bir yapıya sahip olan Australorp, yıllık aşağı yukarı 350 adet yumurta verimi vardır. Bu tavuğun siyah, beyaz ve mavi renkten cinsleri bulunmaktadır. Ağırlıkları 2,7 ile 4,2 kilogram arasındadır.

16-Brahma:
Asya ırkı olan bu tavuk Malay ve Cochin ırklarının melezlenmesi ile meydana gelmiştir. Yumurta verimleri hemen hemen 150 adettir ve bu yumurtaların ağırlıkları yaklaşık olarak 55 gramdır. Deri renkleri sarı ve açık renktedir. Bu canlıların ortalama ağırlıkları 5 kilogram civarındadır.

17-Ameraucana: Mavi yumurta yumurtlayan tavuk olarak bilinir. Besin değeri yüksek ve protein bakımından zengin yumurtalar verir. Bu yumurtaların verimi 160 civarındadır. Yumurtası küçüktür ve ağırlığı 50 grama yakın bir değerdir.

18-Fayoumi: Bir çok ülkede yetiştirilmekte olan bu ırkın anavatanı Mısırdır. Nil nehri çevresinde keşfedilmiştir. Gürültülü ve çevreye karşı çok aktiftir. Kötü ortam koşullarına karşı dayanıklıdır. Az yem ile beslenmelerine rağmen hızla gelişirler. Yumurta verimliliği açısından diğer ırklara göre biraz zayıftırlar. Yılda 100-150 adet civarında kahverengi renkte ve 40 gram ağırlığında yumurta vermektedirler. Bu canlıların ağırlıkları 2,5 kilogram ile 4 kilogram arasındadır.

19-Cuchin: Bir sergi hayvanı olarak bilinen ve diğer ırklardan farklı olarak vücudunda iri top top kabarık tüyleri olan bir hayvandır. Yumurta verimleri oldukça düşüktür. Yıllık en fazla 50 adet yumurta verebilirler. Bu sayı elbette değişkenlik gösterse de fazla sayıda yumurta verdikleri söylenemez. Fakat et verimi yumurta verimine göre daha iyidir. Bu tavuğun sık gurk olma özelliği vardır. Yumurtaları kahverengidir. Bu canlıların bacakları tüylüdür ve sarı derilidir. Ağırlıkları 3,5 kilogram ile 5,5 kilogram arasında değişmektedir.

20-Langshan: Asya ırkı bir tavuktur. Çin’de yetiştirilmektedir ve yumurta, et bakımından oldukça verimlidir. Bu canlıların deri renkleri beyaz ve yumurtalarının kabukları koyu kahverengidir. Ortalama ağırlıkları 3,2-4,7 kilogram arasındadır.

21-Dorking: İngiliz ırkı olan bu tavuğun beş parmaklı oluşu ile diğer tavuk ırklarından ayrılmaktadırlar. Derileri be yumurta kabuğu renkleri beyazdır. Yılda 150-170 arası yumurta vermektedirler. Bu yumurtaların ağırlıkları 55 gram civarındadır. İbikleri kırmızı renklidir.

22-Susex: Et ve yumurta bakımından besleyicilerin dikkatini çeken bir türdür. Yumurta verimi 150-160 civarında olup yumurtaları ağırdır. Bu canlıların ağırlıkları 3-4,5 kilogram arasındadır.

23-Orpington: İngiltere’de melezlemeler sonucunda oluşmuş et ırkıdır. Bu ırkın özelliği kabarık tüyleri olmasıdır. Yumurta verimi 110-160 adet arasındadır. Ağırlıkları ise 3,5-5 kilogram civarındadır.
 
Tüm değişik türdeki tavukların yumurta verimini bitkisel ve doğal bir şekilde arttıran harika bir çözümümüz var sizler için. Türkiye'de artık yumurta tavukları ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Yumurta Tavukçuluğunda  GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..
 
 

Yazar: Cengiz İnceman