SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Takma İsim (Sitede Görünecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Mail (Sitede Görünmeyecek)
Soru

hanzalanur

sütteki ph ve sh arasındaki fark ne

15.3.2015 20:34:08

Cevap:

Sütün asitliği, ortamdaki serbest hidrojen iyonlarının miktarı ile belirlenirse, bu asitlik değeri pH ile ifade edilir. Bu değer pH metre aleti kullanılarak  ölçülür.  Sütün asitliği laktik asit cinsinden belirlenirse, bu değer SH olarak ifade edilir ve bu değer titrasyon yöntemi ile ölçülür.

uretici

Merhabalar.etlik tavuk ureticisiyim UV isiklarinin kullanimi yararli olabililir mi ve hayvanlar için bi zararı söz konusumu 1ooomtre kare için kaç tane kullanılabilir .iyi calismalar

2.2.2015 20:13:35

Cevap:

Laboratuvarlarda ve üretim alanlarında UV lambaların kullanımı esnasında alanda kimsenin bulunmaması gerekir, çünkü UV lambaların canlılar üzerinde oldukça zararlı etkileri vardır. Bu açıdan, bu şekilde UV lamba kullanımı mümkün olmayacaktır. Bu açıdan size UV lamba yerine Hysafe Air isimli cihazımızı kullanmanızı öneririm. Bu şekilde hem havanın UV ışınları ile sterilizasyonunu sağlayabilirsiniz hem de cihazın yapısı gereği UV ışınları dışarı çıkmadığı için cihazı sürekli çalıştırabilirsiniz. Hysafe Air Tanıtım Sayfası Linki: http://www.diatek.com.tr/Urunler/Gida-HijyeniGuvenligi-Urunleri/Hysafe-Air_48.htm

kduygu

MERHABALAR... Kozmetik firmasında biyolog olarak işe başlayacağım benden koruyucu etkinlik testi (CHALLANGE TESTİ) yapmamı istiyorlar bu konu hakkında detaylı türkçe kaynak bulamıyorum , yabancı bir kaynakta şöyle bir bilgi buldum; USP'YE göre farmasötik ürünler için koruyucu etkinlik testinin yapılısı anlatılıyordu, analizi yaptıktan sonra son olarak degerlendirme kısmında USP ye göre urunler 4 sınıfa ayrılır ve her sınıfa göre ayrı degerlendirme kriterleri vardır diyor benim sorum şu olacak kozmetik ürünler( krem, şampuan,tonik ) hangi sınıfa giriyor? (buarada usp kozmetik ürünleri farmasötik kabul ediyor diyor )

30.1.2015 23:58:54

Cevap:

Kozmetik ürünlerde challenge testin yapılışı USP gibi birçok farklı kaynakta farklı yöntemler ile anlatılmaktadır. Burada önemli olan noktada hangi kaynaktaki yöntemi uygulayacağınız, dolayısıyla o kaynaktaki sınıflandırmayı kabul etmeniz gereklidir. Challenge Test, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumu tarafından hazırlanan Kozmetik Ürünlerde Güvenlik Değerlendirmesine İlişkin Kılavuzda tanımlanmış ve kullanılacak suşların ait olduğu mikroorganizmalar, Pseudomonas aeruginsa, Staphylococcus aureus, Candida albicans şeklinde belirlenmiştir. 

gara rufa

Merhabalar! Yeni başladığım su ürünleri ihraç firmasında yapmam gereken analizler nelerdir ? taze ürün olarak avcılık ve yetiştiricilik yolu ile elde edilmiş yaklaşık 30 çeşit balık balıkçılık deposuna geliyor karides ve sübye işlenerek diğer ürünler ise işlenmeden ihraç ediliyor swap analizi ve el probları ile yapmam gereken analizler nelerdir ve nasıl temin edebilirim??

10.1.2015 23:22:12

Cevap:

Swap analizi ile yüzey, alet, ekipman ve personellerde hijyen tespiti yapabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz Hytech Slide isimli ürünümüzle ilgili bilgileri aşağıdaki linkte ayrıntılı bilgi şekilde bulmanız mümkündür.  Hytech Slide Tanıtım Videosu : http://www.diatek.com.tr/Urunler/Mikrobiyolojik-Analiz-Urunleri/Hytech-Slide--Hijyen-Kontrol-Kiti_29.htm   Ancak son ürünlerinizde yapılacak analizleri petride besiyerleri ile yapmanızı öneririm. Bu şekilde çok daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ne göre ürettimini yaptığınız ürüne göre farklılık gösterecek şekilde Salmonella, Listeria ve E. coli bakterilerinin analizini yapmanız gerekmektedir. Besiyerleri ile gıdaların mikrobiyolojik analizleri ile ilgili bilgileri aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.    Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi Bilgilendirme Videosu: http://www.diatek.com.tr/VideoDetay/Gidalarin-Mikrobiyolojik-Analizi_2192_1_1.htm     

mühendis

Merhaba, Çalıştığım şirkette Antep fıstığı ve Çam fıstığı üretimi yapılmaktadır. Ürünlerde yaptığımız analiz sonuçlarına göre ecoli/koliform ve küf ve maya çıkmaktadır.İnternet ten araştırsam da özellikle küf ve mayanın niçin oluştuğunu bulamadım.Ziraat mühendisi olduğu için gıda mikrobiyolojisi hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim.Bana önerebileceğiniz makale, yazı veya paylaşabileceğiniz bir dosya varsa sevinirim.Sizin sitenizi de inceledim ancak soruma yanıt bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim....

23.12.2014 14:57:15

Cevap:

Son üründe yaptığınız analizlerde çıkan mikroorganizmalar ürüne birçok yol ile bulaşmış olabilir. Personel, alet-ekipman, ham madde, işletmede kullanılan su ve hava bu yolların başlıcalarıdır. Kaynağı tespit etmek adına kullandığınız suya analiz yapabilir, personel, alet ve ekipmanlarda hijyen tespiti yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu bulaşmayı önlemek için de ürün portföyümüzde bulabileceğiniz bazı ürünleri kullanabilirsiniz. Hysafe Air, hava sterilizasyon cihazıyla hava kaynaklı meydana gelebilecek bulaşmaların önüne geçebilirsiniz. Yüzeylerin, alet ekipmanın ve personelin hijyen kontrolünü Hytech Slide ürünümüzle yapabilirsiniz. Dezenfektanlı Paspas kullanarak ayak yoluyla taşınabilecek mikroorganizmaları elimine edebilirsiniz. Bunlar ve bunlar gibi birçok ürün hakkında sitemizden daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca şunu da belirtmek isterim, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nin güncel halinde kuruyemiş için son ürünler için belirtilmiş bir mikrobiyolojik limit yoktur. Ancak bundan önceki halinde, küf ve toplam bakteri için limit belirtilmiş. Eğer analizler sonucunda küf sayısı bu limitin altında çıkıyorsa, bu durum sorun yaratmayacaktır. Son olarak hiçbir üründe hiçbir zaman E.coli bulunmaması gerektiğini eklemek isterim.

kuruyemişci

Kuruyemiş (kabak, çekirdek badem, fıstık, fındık,kaju...) üretimi yapmaktayız ayrıca kahve kavurup öğütmekdeyiz ne tür analizler yapabiliriz ürünler için; ekipman ve üretim içi temizlik için neler kullanabiliriz.

12.12.2014 15:50:50

Cevap:

Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'nin güncel halinde kuruyemişlerde son üründe bakılması gereken herhangi bir mikroorganizma belirtilmemiştir. Ancak yönetmeliğin bir önceki halinde toplam canlı sayımı ve küf-maya analizi yapılması gerekliliği vardı. Bu anlamda, bir zorunluluk olmasa da ürünlerinizin güvenliği açısından toplam bakteri ve küf maya analizlerini yapmanızı öneririm. Bu şekilde ürünlerinizin hijyeninden emin olursunuz ve eğer bir sorun ile karşılaşırsanız bunu çözme şansı bulur, dolayısıyla mikroorganizmalar yüzünden meydana gelebilecek, ürün bozulması gibi sorunları da elimine etmiş olursunuz. Bunun yanı sıra kavrulmuş kahvede son üründe toplam koliform bakteri analizi yapılması gerekmektedir. Ekipman ve üretim alanının temizliğini ise kimyasal dezenfektanlar ile yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra da özellikle kuruyemiş üretilen ortamda hava sterilizatörü kullanmanızı tavsiye edebilirim. Bu şekilde tozların yaydığı mikroorganizmalardan kurtulurken, bu tozları da büyük oranda elimine edebilirsiniz. Yine doğal dezenfektanlar da bu anlamda kullanılabilir. Örneğin ürün portföyümüzde bulunan DiaNatura Safe isimli dezenfektan ile sisleme yöntemi ile dezenfeksiyon yapabilirsiniz, üstelik bunu yaparken ürünlerinizi de korumanız gerekmez çünkü bu dezenfektanın ürünlere bulaşmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Biyolog

Merhaba,Soruların cevaplarında bu tarz bir yanıt gördüm .' evet sitemizde bulunan 'Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi' isimli video bu konuda doğru bir kaynak olacaktır. Burada ek olarak belirtilmesi gereken nokta, ıslak mendil ya da çocuk bezi küçük parçalara ayrılıp Buffer Peptone Water içine atılmalıdır ki içinde bulunan mikroorganizmalar tamamen sıvının içine geçebilsin. Ardında bu sıvıdan belli bir miktarda petri kabına ekim yaparak uygun sıcaklık ve sürede inkübe edilir. Yönetmeliğe göre bakılması gereken mikroorganizmalar,ıslak mendil için; toplam aerob mezofilik bakteri, toplam küf-maya, pseudomonas aeruginosa, stapphilococcus aerus ve candida albicans'dır. Yine bebek bezinde de bunlara ek olarak E.coli ve Salmonella türlerine bakılabilir.'' Benim sorum şu ki sterilite testi yada bioburden testi örnekleme nasıl yapılmalıdır.Yani Büyük bir numune geldi bunun parçaları ayrılıp demişsiniz yukarıda bu parça boyutunu nasıl belirlememiz gerek ve bunun sonucunda çıkan sonucu herhangi bir çarpanla çarpmalımıyız.? Şimdiden teşekkürler

11.12.2014 13:40:42

Cevap:

Öncelikle belirtmem gerekir ki, soru-cevap kısmından alıntıladığınız cümleler kozmetikte son ürüne yapılması gereken analizler ile ilgilidir. Sterilite ve bioburden testleri ise daha farklı testlerdir. İki testin arasında da önemli farklar vardır. Sterilite testi, steril ürüne uygulanırken, bioburden testi non-steril ürüne uygulanmaktadır. Teste tabi tutulacak ürüne göre alınacak test numunesinin şekli ve miktarı ISO 11737- 1 ve 2 standartlarında yer alan tablolarda belirtilmiştir. Sterilite testi; ürünü temsil eden parça 37 oC'de 14 gün TSB'de bekletilerek yapılabilir. Bu test için bir diğer yöntem ise şöyledir, üründen alınan parça gün aşırı Buffer Peptone Water'da bekletilir ve daha sonra bu sıvıdan 1 ml alınarak membran filtrasyon yöntemi ile TSA'ya ya da SDA'ya ekim yapılır. TSA ile 2 gün, SDA ise 5 gün inkübasyona bırakılarak, koloni oluşup oluşmadığı gözlemlenir. Bioburden testi için de iki yöntem mevcuttur. Bunlardan ilkinde ürün BPW'da gün aşırı bekletilir ve alınan 0,1 ml'lik örnekler yayma plak yöntemiyle hem TSA'ya hem de SDA'ya ekilir. Diğer yöntemde ise ürünün gün aşırı bekletildiği Buffer Peptone Water'dan 1 ml alınarak TSA ve SDA'ya membran filtrasyon yöntemiyle ekim yapılır. İnkübasyon sonrasında kolonilerin sayımı yapılır. 

genetikçi

merhaba ben genetik 2 sınıfta okuyorum ve sorum gram boyamada kullanılan iyot ve safranin boyasının kullanma amaçları.. bir diyer sorum negatif boyamada neden mikroorganizma diyilde lam boyanıyo

9.12.2014 13:26:37

Cevap:

Gram boyama gram pozitif ve gram negatif bakterilerin hücre çeperlerinde bulunan peptidoglikan yapısının farklılığından yararlanarak bakterileri renklendirme prensibine dayanır. Burada mikroorganizmalar kristal viyole ile boyandıktan sonra üzeriine iyot uygulanarak kristal viyolenin peptidoglikan tabakayla daha güçlü bir bağ kurması sağlanır. Bu şekilde daha sonra yapılan alkol ile yıkama işleminin ardından gram pozitif hücreler boyalı kalırken gram negatif hücreler renksiz hale gelecektir. Bu işlemlerden sonra uygulanan safranin boyası ise renksiz kalan gram negatif bakterilerin boyanmasını sağlar. Bu şekilde mikroskop altında gözlemlemek daha kolay olacaktır. Negatif boyamada mikroorganizmanın değilde lamın boyanma nedeni, bu yöntem ile kapsüllerin boyanmasından ileri gelir. Çünkü yapıları nedeniyle kapsülleri boyamak diğerlerini boyamaktan daha zordur. Lamı boyayarak kapsülleri görünür hale getirmek bu anlamda daha pratik bir yöntemdir. 

umut

Merhabalar. Toplam canlı analizinde ön zenginleştirme ve dilüsyon için kullanılan, %0.1'lik peptonlu MRD ve %1'lik peptonlu BPW arasındaki fark ile alakalı soru sormak istiyorum. Paralelli iki çalışma yaptım, bir tanesi MRD ile dilüsyonlar hazırlandı, diğeri ise BPW ile. Benim yaptığım çalışmada MRD ile sonuç 8.1x10^5 iken BPW ile sonuç 7,2x10^4 çıktı. Böyle bir farkın oluşması olası mıdır? Ya da numunenin cinsinden mi kaynaklanır? BPW'yi 25 g / L üzerinden kullandım ve bildiğiniz üzere MRD gibi pepton ve tuzdan harici baska kimyasallar da var içeriğinde. 0.1 olarak mı hazırlanması gerekiyordu aynı sonuç için? BPW'nin salmonella önzenginleştirmesi için kullanılmasına rağmen AKS analizinde de kullanılılabilir mi? ISO'da öneriliyor fakat ikisi arasında çok fark çıktı. Cevaplarınız için çok teşekkürler.

19.11.2014 13:55:25

Cevap:

Öncelikle iki noktaya değinmek isterim. Buffer Peptone Water toplam canlı sayımında kullanılabilir ve %1'li %0.1'lik oranları besiyerinin içeriğinde yer alan pepton oranı ile besiyerinin hazırlanış prosedürü ile alakalıdır ve bu oranı değiştirmek için prosedürde oynama yapmanız doğru olmaz. Sizin de söylediğiniz gibi BPW'ın içeriği MRD'ye göre daha zengindir, içeriğinde fosfat katkısı vardır. Bu nedenle de MRD sadece bir dilüsyon sıvısı iken BPW aynı zamanda zenginleştirme için de kullanılır. Buradan yola çıkarak BPW kullandığınızda daha yüksek mikroorganizma sayısına ulaşmanız gerektiğini söyleyebiliriz.Dolayısıyla daha fazla paralelli yeni bir çalışma yapmanız daha doğu olur. Belli ki analiz esnasında ters giden bir şeyler olmuş.

üretici

Merhabalar, gıda ürünlerine yaptığınız ve sitenizde yayınladığınız mikrobiyolojik testi izledim. ıslak mendil ve çocuk bezine mikrobiyolojik testleri de mi bu şekilde yapmamız gerekiyor yoksa farklı bir metod mu uygulanıyor bu konuda yardımcı olur musunuz? Selamlar.

12.11.2014 17:42:03

Cevap:

Merhaba, evet sitemizde bulunan 'Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi' isimli video bu konuda doğru bir kaynak olacaktır. Burada ek olarak belirtilmesi gereken nokta, ıslak mendil ya da çocuk bezi küçük parçalara ayrılıp Buffer Peptone Water içine atılmalıdır ki içinde bulunan mikroorganizmalar tamamen sıvının içine geçebilsin. Ardında bu sıvıdan belli bir miktarda petri kabına ekim yaparak uygun sıcaklık ve sürede inkübe edilir. Yönetmeliğe göre bakılması gereken mikroorganizmalar,ıslak mendil için; toplam aerob mezofilik bakteri, toplam küf-maya, pseudomonas aeruginosa, stapphilococcus aerus ve candida albicans'dır. Yine bebek bezinde de bunlara ek olarak E.coli ve Salmonella türlerine bakılabilir.

12 ... 56789