SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

nikama

merhaba, doğrudan köydeki küçük üreticiden defne sabunu alıp satış yapmak istiyorum. Bu tür üreticilerin kozmetik ürünlerin üretilmesine ilişkin gerekli belgeler konusunda muafiyetleri var mıdır?

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Türkiye'deki kozmetik ürünlerin üretimi, satışı ve ithalatı 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Bu kanun ve ilgili mevzuat gereği kozmetik ürünlerin üretim, satış ve dağıtımında belirli standartlara uyulması gerekmektedir. Bu nedenle, küçük bir üretici bile olsa, ürettiği kozmetik ürünler için gerekli belgeleri almaları gerekmektedir.

Bu belgeler arasında "Kozmetik Üretim İzin Belgesi" ve "Kozmetik Ürün Bildirim Formu" yer almaktadır. Ayrıca, üreticinin işletmesi için "Gıda İşletme Kayıt Belgesi" alması gerekmektedir. Bu belgelerin alınması için ilgili kurum ve kuruluşlara başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu nedenle, küçük bir üretici ile iş yapmadan önce, ilgili belgeleri aldıklarından emin olmanız önemlidir. Aksi takdirde, yasal sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Cevaplayan : DiaTek