SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
 
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
   
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
   
Soru  

bak0644

Aynı koşullar altında üretilen ve aynı belirleyici özelliklere sahip numunelerin iki farklı laboratuarda yapılan toplam canlı analiz sonuçları arasında sapma değeri kaç olmalıdır?

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Aynı koşullarda üretilen numunelerin aynı belirleyici özellikleri olsa bile birden fazla kıyaslama kriteri bulunması gerekmektedir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarında % 95 güven aralığı aranır. Bu şu anlama gelmektedir; Bir analizin sonucu 100 çıkıyorsa eğer, aynı analiz tekrarında 95 ve üstü çıkmalıdır. Aksi takdirde sonuçlar sağlıklı kabul edilmez. 
Aynı koşullarda üretilip aynı belirleyici özellikler için ikiden fazla laboratuarda analiz yapılması daha sağlıklı olacaktır, 3, 5 veya 7 farklı laboratuar gibi. 
Bu konuya özgü herhangi bir standart olmayıp güven aralığı baz alınmaktadır.

Cevaplayan : DiaTek