SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

jasmin

Sorularım ISO 9001 le ilgili olacak. Sistemdeki ürün karakteristiği, son ürün analiz grafiği, müşteri memnuniyeti, tedarikçiler ve prosesle ilgili veri analizleri istendi. Bunlar için bir form oluşturmam gerekir mi? Bir de prosesle ilgili veri analizlerini nasıl yapmam gerekir?

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Öncelikle firmanız ve sizin firmadaki göreviniz, ayrıca ISO belgelendirme çalışmasındaki sorumluluklarınız hakkında detaylı bilgi vermeniz gerekmektedir. Bu bilgiler olmadan size aşağıda konuyla ilgili örneklemeler yaparak açıklamalar getirdim.

Ürün karakteristiği ürünün teknik ve üretim aşamalarını kapsar.
Ana ürün ( nihai ürün veya bitmiş ürün anlamındadır. Bir üretim neticesi elde edilen son üründür. Eğer belirtilmiş ise ara ürünler de olabilir. (Örneğin Kola fabrikası üretim sırasında çok su kullanır ve bu suyu geri kazanıp arıtarak mineral madde ileve ederek içme suyu efsafında piyasaya sürebilir. gibi)

Örnekle devam edeceğim. En kolay anlatılabilecek yoldur çünkü, Çikolata imalatı sırasında 4-5 adet hammade katılsın. su, şeker, irmik, kakoa ve yağı, emülgator, yumurta tozu .
Bunların her birinin spesifikasyonları vardır gıda maddeleri yönetmeliğine göre.
Bunların imalatında bir üretim akış şeması vardır zamana bağlı hangi aşamalardan geçileceği her biri tek tek yazılıdır. Örnek ( 15 a no lu ölçü kabıyla 1 L. su( 1.1.2) şeker ( 1.1.3) .....
Yani ölçü kabı önceden kalibredir Şeker hangi efsafta suyun hangi özellikte olacağı önceden belirtilmiş ve kontrolleri yapılmış olmalıdır.Hammadelerde herhangi gıda maddelerine uymayan yabancı bir kalıntı olmamalıdır Bu amaçla ağır metal, pestisit, ilaç kalıntısı gibi mevzuata uygun testlerin önceden yapılmış olması gerekir.
Tüm bunlar tanımlı olarak üretim şemasına uygun olarak yapıldıktan sonra elde edilen ürün için kontrol testleri yapılır. Örnek, içindeki şekerin yapısı, su oranı, tat , görüntü, paketleme ağırlık, v.s. gibi kalite kontrol testleri yapılır. Bu ürünün raf ömrü 1 yıl olsun. Ya bir yıl beklenerek test edilir. Ya da iklimlendirme kabinlerinde %75 nem altında, 0 C, 10 C, oda ısısında, 15 derecede, 22 C , 40 C gibi farklı sıcaklıklarda 1 ay, 2 ay gibi testlerle 1 yıla karşılık gelen raf ömrünün belirlenmesi testleri, yapılır.

Ve bütün bu testler daha önce anlattığım gibi hem teknik yapısı hemde lab. şartları uygun yerlerde mümkündür.

Son ürün analizi: Ürünün lab.da yapılan analizidir ki her zaman standart olmayabilir. Değerleri belirli bir sınırların içinde olabilir. Örnek Ağırlık ya takriben ya da40-45 gram gibi yazılır. Bunları belki ürün üzerine yazmayabilirler ancak dosyada olmalıdır. Ürüne göre değişir.

Müşteri memnuniyeti İSO 9001-2005 veya 2000 yada 22000 almış olmaya göre müessesenin yaptığı taahhütleri kapsar onu bilmek her üründe farklıdır hatta işletmeden işletmeye değişir.

Bu amaçla anket formları hazırlanır ve müşterilere sorgulama için ankete katılımı sağlanır. Geşlecek cevapları istatistiki olarak ayarlamak gerekir ve şıklı cevap anahtarı veya olası s-cevaplara göre yönlendirme de nmümkündür. Çözüm önerileri de istenebilir.

Tedarikçiler:mal ve hizmet alımı yapılan yerlerdir alınan ISO belgesinde tedarikçi kontrolleri de yüklenilmişse hangi kriterler dahilinde yüklenildiğinin bilinmesi ve tedarikçilerin hengi prosesle denetleneceğini kapsar. Üretim için gerekli malzemelerin, ya da hizmetin alınacağı şirketleri kapsar. Ticari kurallara ve vergi usul ve esaslarına uygun olamılıdır.
gerisi ihtiyac ve talebin efsafının belirlenerek alım koşullarının oluşturulmasıdır.

Prosesle ilgili veri analizi ise iş akış şemasındaki her prosesin oluşturduğu prosedürlerin tamamıdır

Bunlardan biri örnek olarak ;

Veri analizler; Elde edilen dataların kullanılmasıdır. yabni nasıl karara bağlanılacağının esaslarıdır.
Hangi yöntem, kabul değerleri, olumsuz dağer sınırları, TGK ne göre hangi kabul kriterleri oluşturmuşsanız buna göre yorumlama çıkar ancak mutlaka dayanacağı bir referans olmalıdır. Örnek, şeker oranı 150 mg/kg olması gerekir. Siz buldunuz 138 mg. İşte sizi karar götürecek olan önceden hazırlanmış olan SOP yani standart operasyon prosedurlerinizdir. Bu yöntemle test yapıldığında sonuç sınırları +/- 15.00 başka bir ifadeyle +/- %10 ise test başarılıdır. +/- 10.00 mg ( % 7) ise müşteri lehine hareket edilir testi geçemez. gibi.

Üretim sonrasında ürün için hammade kontrolünden bitmiş ürün kontrolüne kadar her bir aşaması imzalı ve onaylı olarak çıkmalı ve sonra piyasaya verilebilir onayı almalıdır. Son anaya kadar ürün karantina diye tabir edilen bekleme yerinde bekletilir onay gelince satış için izin verilebilir.

Cevaplayan : DiaTek