SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

jasmin

Sütte yağ tayini yaparken sülfürikasidi okulda %82'lik kullanıyordum. Şu an merck marka asit %95-98'lik kullanıyorum. Bu durumun yağ değerleri üzerinde yanıltıcı bir etkisi olabilir mi?

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Çözeltinin yoğunluğu önemlidir.
Yağ % olarak 82 ye getirecek ya da aşağıda metotda belirtildiği üzere yoğunluğunu ölçerek yapacak

Çünkü yağ ile diğer maddelerri ayırarak seviyesini belirleyen bir yontemdir. Gravimetrik metot diye de ifade edilir.

TS 3069 EN ISO 1736

SÜTTE YAĞ TAYİNİ

Gerekli Malzemeler :
• Süt butirometresi
• 10 ml.lik pipet
• 11 ml.lik pipet
• 1 ml.lik pipet
• Butirometre tıpaları
• Santrifuj (1200 devir/dakika)
• Su banyosu (65° C 2° C)
• Sülfirik asit (d=1.82)
• Amil alkol (d=0.81)

İşlem : Butirometre içine 10 ml. sülfirik asit alınır. Üzerine iyice karıştırılmış süt numunesinden 11 ml. yavaş yavaş konur. En son 1 ml. amil alkol ilave edilir. Butirometrenin boynu kurulanıp lastik tıpası iyice sıkıştırılır. Yaklaşık 10 defa alt üst edilerek karışması sağlanır. Santrifüj içine yerleştirilirken dengeli konulmalıdır. 5 dakika santrifüj edildikten sonra 65 ° C lik su banyosunda en az 5 dakika tutulup, yağ sütunu butirometre skalasında % de olarak okunur.(10)
 
Biraz önce verdiğim cevaba ilaveten metotları incelediğimizde biraz farklı da olsa benzer yöntemler kullanılmaktadır.
Kimisinde HCl kimnde H2SO4 kullanılmış.

Ekte olan değerleri kontrol edilebilir.

Cevaplayan : DiaTek