SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

jasmin

Öncelikle yaptığım analiz yönteminden bahsetmek istiyorum ilerleyen günlerde eğer bir sorunla karşılaşırsam size tekrar bilgi vermek isterim. Uyguladığımız mikrobiyolojik analiz yöntemi şöyle: kaşarda pasta dilimi şeklinde, numunenin üstünden, altından, yan tarafından ve içinden olacak şekilde 10 gr tartıyoruz. içerisine 90'lık peptone water ilave edip stomacher yardımıyla parçalama işlemini yapıyoruz. karışımdan 1 cc alıp besiyerine ekim yapıyoruz. ECC S.aureus ve toplam canlıda 36C de 24 saat süreyle inkübe ettikten sonra okuma yapıyoruz. Küf ve mayada bu durum 25C 3-5 gün sonunda yapılmaktadır. Yoğurt ve ayranda da aynı yol izlenmektedir. fakat numuneyi kapta karıştırmıyorum hiç karıştırmadan 10 gr kadar alıp tartıyorum ve analizi yukardaki yöntemi takip ederek yapıyorum. Ürünü karıştırmamamın analiz sonuçları üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu?

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Öncelikle toplam bakteri analizi değerlendirilmesi 48 saat sonra yapılmalıdır. 24 saat sonra yapılan incelemede koloniler yeterince gelişemediğinden net bir sayım gerçekleştirilemez. Standart yöntem gereği toplam bakteri sonuçları 48 saat sonra okunmalıdır.

Katı ya da sıvı tüm gıda örnekleri 1/9 kuralına göre dilüe edilerek homojenize edilir. 10 gr örnek 90 ml dilüsyon sıvısı ile tam olarak homojenize olmalıdır, katı gıdalar gibi yarı katı veya sıvılarında homojenizasyon sıvısı içine 1/9 oranında tartımı gerçekleştirildikten sonra stomacherde tamamen karışımı sağlanmalıdır. Aksi durumda örneklemeden gelen hata oranı artacaktır.

Cevaplayan : DiaTek