SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

verdaa

merhaba süt ürünleri üreten bir firmada calısıyorum süt ürünlerine ait mikrobiyolojik limitleri belirlicem mikrobiyolojik kriterler tebliği ve fermente süt ürünler tebliğine baktım kafam karıstı yardımcı olurmusunuz.

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Öncelikle belirtmek isterim ki fermente süt ürünleri tebliğindeki ve mikrobiyolojik kriterler tebliğindeki değerler birbiriyle aynıdır. Bu nedenle daha geniş kapsamlı olduğu için mikrobiyolojik kriterler tebliği üzerinden açıklayacağım. Tebliğde n kolonu altında yer alan değerler alınacak numune sayısını, c kolonu altındaki değerler ise alınan bu n tane numune içinde belirtilen limitlerin dışında çıkmasına izin verilmiş, yani kusurlu numune sayısını belirtir. Ancak bu kusurlu numune sayısı m değerini geçmiş numune sayısıdır, hiçbir numune M değerini geçmemelidir. Burada m değeri alt sınır M değeri üst sınırdır. Yani mikroorganizma sayısının m değerininde altında olması istenir, M değeri ise kabul edilemez en üst sınırdır.Örnek verecek olursak, içme sütü kategorisindeki pastörize sütte TAMB(toplam aerofilik mezolofilik bakteri) sayısına bakmak için 5 numune alınır bu numunelerde mikroorganizma sayımı yapılır ve eğer 2 numuneden fazlasında 104'den fazla m.o. tespit edilirse ürün uygunsuzdur. Sadece bir tanesinde bile 105'dem fazla m.o. tespit edilirse ürün yine uygunsuzdur.

Cevaplayan : DiaTek