Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilmiş, gıdalarda bulunması istenmeyen veya belirli limitler dahilinde izin verilen tüm bakterilerin analizlerinde dökme plak ve yayma plak yöntemleri kullanılabilir. Hangi yöntemin kullanılacağı, kullanılacak metod ve besiyeri seçimi ile alakalıdır. Toplam canlı bakteri, toplam koliform gibi bazı kriterlerde tercihe bağlı olarak dökme plak ekim yapılabileceği gibi, yayma plak da çalışılabilir. Bazı besiyerlerinde ise, ilk önce yayma plak yapılır, daha sonra üzerine ikinci bir kat besiyeri dökülür. Yukarıda belirttiğim gibi, analizde kullanılacak metod da analisti yönlendirir. Bu sebeple, hangi yöntemin hangi bakteride kullanılacağını sınırlamak mümkün değildir.
Et, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt vb) istenen analizler ve kullanılabilecek referans yöntemler Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilmiştir. Bilgi için
www.gkgm.gov.tr internet sitesinden Türk Gıda Kodeksi'ni indirebilirsiniz.