SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

Gıda Yöneticisi

Merhaba, çiğ et makine yüzey ve tezgahlarından BPA ve ECC kullanarak swap aldım. sonuçların nasıl olması gerektiği konusunda bilgi almak istiyorum. ek olarak yüzey ve havada mikrobiyolojik olarak hangi analizleri yapmam gerekir (hangi bakterilere bakmam gerekir) ve olması gereken standartlar nelerdir? Detaylı bilgi verirseniz çok memnun olurum.Şimdiden teşekkürler

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Yüzey hijyen kontrolleri genellikle yüzeyler ve personel ellerinde yapılmaktadır. Personel kontrollerinde genellikle Staphylococcus aureus ve E.coli analizleri (BPA ve ECC besiyerleri) tercih edilirken, makine, tezgah vs yüzeylerde toplam canlı bakteri ve E.coli (PCA ve ECC besiyerleri) analizleri yapılmaktadır. Buna göre, sizin baktığınız yüzeylerde toplam canlı bakteri sayısı S. aureus'a göre birinci planda olmalıdır. Bunun da nedeni, insan vücudunda, özellikle ağız ve burun çevresinde yaşayan S. aureus'un personelden gıdalara çapraz bulaşmada daha büyük rol oynamasıdır.
 
Çiğ etin temas ettiği yüzeylerde, toplam canlı bakteri mutlaka olacaktır; fakat E.coli, Salmonella ve Listeria gibi bakterilerin OLMAMASI gerekmektedir.
Yüzeylerde mikrobiyolojik limitler yasal olarak belirlenmemiştir. Gıda işletmeleri farklı periyotlarda yapacakları iç kontroller ve limit belirleme çalışmaları ile yüzeylere özgü limit değerler oluşturabilirler. Çeşitli literatürlerde önerilen limit değerleri bulunmaktadır.
 
Genel olarak değerlendirmek gerekirse, gıda patojenlerinin (E.coli, Salmonella ve Listeria, S.aureus vb) yüzeylerde bulunmaması gerekmektedir. Toplam canlı bakteri için limit, çalışılan tesis ve yüzeyin standardına göre belirlenir. .
 
Hava ölçümlerinde de belli bir standart bulunmamaktadır. Hava ölçümü için toplam canlı bakteri ve küf-maya analizleri yapılır. yine yüzeylerde olduğu gibi, belli limit değerler periyodik ölçümler sonucunda oluşturulabilir.
 
Yüzey ve hava limitleri için, yasal bir yayın bulunmamakla birlikte, çeşitli çalışmaların ve literatürlerin rehberliği, sınırları belirleme konusunda yardımcı olabilir.
 

Cevaplayan : DiaTek