SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
SORU SOR ▼
Takma İsim (Sitede Görünecek)
E-Posta (Sitede Görünmeyecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Soru

cdm

su analizi ve ıslak mendil suyu üzerinde analiz ypıyorum bakmam gereken organizmalar, bu organizmaların min. kaç olması gerektiği, kabul edilebilir aralığın ne olduğu ve bunun için yayma preparat mı yoksa membran filtrasyon yöntemi mi daha kullanışlı bilemedim bununla ilgili detaylı bilgi verirseniz çok memnum olurum.

Firma: Firma AdıAd / Soyad:Soruyu Soran Ünvanı: Soru Sorucu20.10.2010 10:59:44

Cevap:

Su ve ıslak mendil suyu hem membran filtrasyon, hem de dökme veya yayma plak yöntemi ile çalışılabilir. Membran filtrasyon yönteminde, membran filtreden fazla miktarda sıvı geçmesi ve uygulama kolaylığı açısından, mikroorganizmaları tespit etmek daha kolaydır.
 
Su analizini yaparken direk ekim veya membran filtrasyon uygulayabilirsiniz. Islak mendil suyu bakarken ise, 10 ml ıslak mendil suyunu 90 ml distile su ile seyrelttikten sonra membran filtreden geçirebilir veya bu dilusyondan alarak klasik ekim yapabilirsiniz.
 
Membran filtrasyon işleminden sonra oluşan koloniler sayıldıktan sonra farklı bir hesaplama yapmaya gerek yoktur. Koloni sayısını cfu/100ml olarak verebilirsiniz. Sağlık Bakanlığı'nın veya Hıfzısıhha'nın internet sitesinden su analizleri ile ilgili mevzuata, hangi bakterilerde limitlerin ne olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz.
 
Islak mendilllerde ise, toplam canlı bakteri ve küf-maya sayısı 100’ü geçmemeli ve diğer patojen mikroorganizmalar da bulunmamalıdır.

23 Mayıs 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği’nde ürünlerin mikrobiyolojik kriterleri ile ilgili herhangi bir limit değer bulunmamaktadır. Sadece, ürün bilgileri kapsamında, hammadde ve bitmiş ürünlerin mikrobiyolojik spesifikasyonu ve kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik spesifikasyona uygunluğuna ilişkin kontrol kriterlerinin bulundurulması gerektiği belirtilmiştir.

08 Nisan 1994 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlükten kaldırılan yönetmelikte belirtilmiş değerler ise;

“Kozmetik ürünlerin gram veya mililitresinde en fazla aşağıda belirtilen miktarlarda mikroorganizma bulunabilir:

a)    Bebekler için kozmetiklerde 100 mikroorganizma
b)    Göz çevresi veya göz ile temas edecek kozmetiklerde 100 mikroorganizma
c)    Ağız çevresinde kullanılan kozmetiklerde 500 mikroorganizma
d)    Diğer kozmetiklerde 1000 mikroorganizma

İnsan sağlığı için tehlike doğurabileceğinden, kozmetikler aşağıdaki mikroorganizmaları içermemelidir:

a)    Staphylococcus aureus
b)    Escherichia coli
c)    Salmonella species
d)    Candida albicans
e)    Clostridium species
f)     Pseudomonas aureginosa"
 
 
 
 
 
 

Cevaplayan : DiaTek