SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Takma İsim (Sitede Görünecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Mail (Sitede Görünmeyecek)
Soru

günay

kolay gelsin ben üzüm işletmesinde çalışmaktayım personel ve yüzeyde kullanmak için diatek ürünlerinden pca /ecc drbc/drbc swaplarını aldım bu svapların sonucuna nasıl bakıldığı ve kriterlerin kaç olduğu konusunda bilgi verebilirmisiniz

29.7.2013 12:12:40

Cevap:

ECC besiyerinde E. coli gelişimi hiç olmamalıdır yani burada E.coli için kriter sıfırdır. Ancak diğer analizler için belirli bir kriter yoktur, bunu ürününüze ve örneği aldığınız yere bağlı olarak siz belirleyebilirsiniz.    Slideların üzerinde meydana gelen üremeleri yorumlamak amacıyla ekteki dosyayı kullanabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen bizimle telefon ya da mail yoluyla iletişime geçiniz.

dagiduck

süt ve süt ürünlerinin sadece kimyasal olarak ne tür analiz aşamasından geçtiğini öğrenmek istiyorum. saygılar

30.3.2013 19:25:01

Asendorf

Merhabalar, çalıştığım yerde domates çorbası,yayla çorbası,şehriyeli pirinç pilavı, bulgur pilavı, zeytinyağlı şakşuka, zeytinyağlı yaprak sarma, kabak tatlısı, ayva tatlısı ve irmik helvası ürünlerinin mikrobiyolojik analizlerini yaptırırken hangi mikroorganizmalar baktırmam gerekiyor? Teşekkürler,

12.2.2013 16:30:40

Cevap:

Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde bulunan EK-1 dosyasında, Hazır Yemekler ve Tatlılar maddelerinde konu ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_yonetmelik/mikrobiyolojik_kriterler_yonetmelik.html

mehmet42000

slm ben bir gıda işletmesinde ortam mikrobiyoloji analizinde toplam bakteri ve maya küf sonuçlarının tgk ne göre kriterlerini soracaktım

16.1.2013 14:29:44

Cevap:

Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde ortam havası mikrobiyolojik yükü ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ortam havasında olması gereken mikrobiyolojik yük miktarı, ortamda yapılan çalışmaya veya ortamın hangi amaçla kullanılmakta olduğuna göre değişkenlik gösterebilir. Standart çalışma alanlarında, 100lt hava emdirilmiş ortam petrilerinde olabilecek toplam canlı bakteri ve küf maya miktarının toplamı 1000cfu'yu geçmemelidir. Ama bu miktar, ortamın kullanım amacına göre değişebilir. Çok temiz ortamlarda, 100lt hava emdirilmiş petrilerde bulunması gereken maksimum sayı 10cfu, hatta 0cfu'ya kadar düşebilir. Ölçümünü yapacağınız ortamda bulunan ürünlerin taşımaı gereken maksimum mikroorganizma yükünü baz alarak, ortam havası için bir limit belirleyebilirsiniz.

fatihsarıoğlu

soğuk pres yağ üretimi yapmaktayız. ürünlerin raf ömrü ve kalitesini bozmamak için ne tür antioksidanlar kullanmalıyız ve sizde var mı ?

10.1.2013 23:58:23

Cevap:

Antioksidanlar mikrobiyolojik ürün grubuna girmemektedir. Konu ile ilgili olarak kimya laboratuvarları veya hammadde tedarikçileriniz size daha doğru yanıt verebilirler.

busracicektas

merhaba,kaju ve yer fıstığı üretirken hangi analizler yapılmalıdır?

10.12.2012 01:16:28

Cevap:

Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ne göre, kurutulmuş ve dondurulmuş meyvelerde küf ve maya analizlerinin yapılması istenmektedir. Ayrıntılı bilgi için Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanmış olan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'ni inceleyebilirsiniz. İlgili linki aşağıda bulabilirsiniz. http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_yonetmelik/mikrobiyolojik_kriterler_yonetmelik.html

damlakudret

otelimizde verilecek olan eğitimde kullanılmak üzere gıda güvenliği ve hijyen eğitimi soruları

4.12.2012 09:59:37

Cevap:

Ekte bulunan dosyalar, hijyen ile ilgili bilgi ve sorularınızı hazırlamak açısından size yardımcı olacaktır.

buluttt

merhaba ben yüksek lisans öğrencisiyim. CFU ,MIC ve MBC hesaplamaları tam olarak nasıl yapılıyor? bilgi verirseniz sevinirim. yada nerden ulaşıp örnek çözüler bulabilirim?

30.11.2012 23:38:05

Cevap:

Ekteki dosyada mikrobiyolojik analiz ve hesaplama yöntemleri ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

labor

EMS yöntemiyle Küf-Maya ve E.Coli/Coliform analizleri nasıl yapılır? Hangi besiyerleri kullanılması gerekir yardımcı olabilirmisiniz?

29.11.2012 13:47:59

Cevap:

Ekte bulunan dosyalarda, E.coli ve küf-maya ile ilgili tüm analiz yöntemleri için bilgi bulabilirsiniz.

selçuk

tereyağın mikrobiyolojik analizlerinde B.cereus bakterisi aranırmı ?

3.11.2012 12:28:04

Cevap:

Tereyağının mikrobiyolojik analizlerinde B. cereus aranmaz. türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nin aranmasını istediği kriterler S. aureus ve Salmonella spp.'dir. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Eki'ni ekteki dosyada bulabilirsiniz.