Gıdalarda E.coli O157:H7 ve Neden Olduğu Enfeksiyonlar

32100 kez okundu

14 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Gıdalarda E.coli O157:H7 ve Neden Olduğu Enfeksiyonlar

Escherichia coli hayvanların ve insanların bağırsak sistemlerinin normal florasında bulunan zararsız bir bakteridir. Ancak insanlarda hastalıklara neden olan patojen türleri de bulunmaktadır. Bu patojen türler virülans özellikleri, patojenite mekanizmaları, klinik sendromlar ve O:H serotiplerine göre sınıflandırıldığında başlıca; enteropatojenik (EPEC), enterotoksijenik (ETEC), enteroinvasiv (EIEC), enterohemorajik (EHEC), difuz- adhering (DAEC) ve entero- agregativ (EaggEC) olmak üzere altı grupta toplanmaktadır.
E. coli O157: H7 gram negatif basil, fakültatif anaerob, 37°C’de pH 7,2’de optimum üreyen , hareketli, % 6,5 NaCl içeren ortamda gelişebilen, donma sıcaklığına dirençli, ışınlamaya ve ısısal uygulamalara dirençsiz bir bakteridir. 24 saatte sorbitolü fermente edememesi, β- glukuronidaz enzim aktivitesine sahip olmaması ve 44- 45°C’de gelişememesi veya çok zor gelişebilmesi özellikleri ile diğer E. coli suşlarından ayrılır.
 
E. coli O157: H7, Shigella dysenteriae tip 1 bakterisinin ürettiği “shiga toksin” ile homolog yapıda iki ayrı toksin üretir. Bu toksinler verotoksin 1 ve 2 (VT- 1 ve VT-2 ) olarak da adlandırılırlar. Günümüzde verotoksin üreten 100’den fazla E. coli serotipinin olduğu bilinmektedir. Ancak E. coli O157: H7 verotoksin üreten en önemli suş olup, bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteriler arasında değerlendirilmektedir.

E. coli O157: H7’nin enfektif dozu 100 hücreden daha azdır. Bu çok az sayıdaki etken, özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hastalık oluşturmak için yeterlidir. İnkübasyon periyodu ortalama 3-4 gündür. Hastalığın ilk belirtileri karın ağrısı ve yüksek ateş ile birlikte kanlı olmayan dairedir. Kusma görülebilir. Diare 1-2 gün içinde kanlı daire haline gelir ve bu evre 4-10 gün içinde sonlanır. Bununla birlikte hastalık çocuklarda ve yaşlı hastalarda hemorajik kolitis (HC), hemolitik üremik sendrom (HUS) ve trombotik trombositopenik purpura (TTP) (kandaki trombosit sayısının azalması) olarak adlandırılan ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlara neden olabilir. HC kramplı karın ağrıları ile başlar, 24- 48 saat içinde sulu diyare ile devam eder, diyare sırasında görülen kan artar ve dışkı tümüyle kan olur. Hastaların yarısında kusma görülürken ateş pek görülmez. Hastalık 3- 9 gün sürer. HUS E. coli O157: H7’nin neden olduğu enfeksiyonların içinde en tehlikeli olanıdır. Böbrek yetmezliğine yol açar. Hastalara diyaliz ve kan nakli gerekebilir. Merkezi sinir sistemi etkilenir. Sarılık, yüksek tansiyon veya kalp yetmezliğine yola açabilir. HUS’a stx 1 toksini neden olur ve hastalık ölümle sonuçlanabilir. TTP ise beyinde kan pıhtısına neden olur. Genellikle ölümle sonuçlanır ancak HUS ve HC’e göre daha az görülür.

Kaynağı Ve Enfeksiyonda Rol Oynayan Gıdalar:E. coli O157: H7’nin kaynağı sığırlar olarak kabul edilmekle birlikte, sıcak kanlı hayvanlarda ve insanda da görüldüğü bildirilmektedir. Bu bakteri dışkı ile ete, süte, toprağa, suya ve dolayısıyla tüm çevreye yayılmaktadır.
 
E. coli O157: H7 birçok yolla insanlara bulaşarak hastalıklara yol açabilir. Mezbahanelerde derinin yüzülmesi veya iç organların çıkarılması sırasında ete bulaşabilir veya E. coli O157: H7 ile enfekte olmuş hayvanla temas sonucu çalışanlara geçebilir. Bazı durumlarda gıda çalışanları da bu bakterinin yayılmasına neden olabilir. E. coli O157: H7 ile kontamine olmuş gübreler, kullanıldıkları tarımsal alanlara bu bakteriyi taşır ve bu alanlarda yetişen ürünlere bulaşmasına neden olur. Ayrıca E. coli O157: H7 ile kontamine olmuş suların ekili alanlarda kullanılması da bakterinin gıdalara bulaşmasına neden olur.

Et ürünleri, çeşitli peynirler, çiğ süt, patojen bakteriler açısından güvenilir gıdalar grubuna giren yoğurt, meyve suları, salatalar, salata sosları, sandviç, pastörize edilmemiş elma şarabı, taze sıkılmış meyve suyu E. coli O157:H7’nin neden olduğu zehirlenmelerde rol oynayan gıdalara örnek olarak verilebilir. Amerika, Arjantin, Avusturya, Belçika, Danimarka, Almanya, İtalya, İsrail, İsviçre ve Güney Afrika E. coli O157: H7’nin neden olduğu gıda kaynaklı hastalıkların görüldüğü ülkelere örnek olarak verilebilir.

E. coli O157: H7 sucuğun fermentasyonu, kurutulması ve depolanması aşamalarında canlı kalabilir. Sosis üretiminde de E. coli O157: H7 fermentasyon, kurutma ve depolama aşamalarında canlılığını sürdürebilmektedir. Asidik gıdalarda yapılan çalışmalar, bakterinin aside tolerans kazanması durumunda, mayonez, ketçap ve bazı meyve sularında aside olan direncini artırabileceğini göstermiştir.

İnsanlar da etkenin rezervuarı olarak rol oynarlar ve etkeni dışkı ile dışarı atarlar. Gıdalar, hastalıklı insanlar ve kanalizasyonun karışmış olduğu sular ile kontamine olurlar. Personel ve işletme hijyeninin yetersiz olduğu işletmelerde ortam, hastalığın ortaya çıkması için elverişlidir.
 
 

Kontrolü ve Önlenmesi: E. coli O157: H7’nin temel kaynağının sığırlar olduğu düşünüldüğünde öncelikli önlemlerin besi çiftliklerinde ve mezbahalarda alınması gerekir. Ahırların temizliğine özen gösterilmelidir. Süt sağımı sırasında inek mümkün olduğu kadar temiz olmalı ve süte E. coli O157: H7’nin kontaminasyonu engellenmelidir. Hayvanlara verilen yemlerde E. coli O157: H7 kontaminasyonu olmamalıdır. Hayvan gübrelerinden veya diğer kaynaklardan suya fekal kontaminasyon engellenmeli, atık sular mutlaka arıtılmalıdır.

Kesimden önce hayvan iyice temizlenmeli, kasaplar kesim sırasında karkasa fekal bulaşmayı engelleyecek iyi kesim teknikleri kullanmalıdır. Ayrıca karkaslar arasında kontaminasyonun engellenmesi için temiz kesim malzemeleri kullanılmalıdır.

Tarım alanlarında eğer mahsul çiğ olarak tüketiliyor veya yeterli ısıl işlem uygulanmadan tüketiliyorsa bu alanlarda kesinlikle hayvan dışkısından elde edilen gübreler kullanılmamalıdır. Ayrıca fekal kontaminasyon tehlikesi varsa dalından toprağa düşen meyveler toplanmamalıdır.

Üretilen mamule uygulanan muhafaza yöntemleri gıdanın güvenliğini sağlamıyorsa, gıdaya E. coli O157: H7’nin yok edilmesini sağlayan bir işlem mutlaka uygulanmalıdır.
 
Aynı zamanda, gıda işletmelerinde personelin hijyen eğitimi, iyi üretim tekniklerinin uygulanması (GMP), bakteriyel çoğalmayı önlemek için uygun koşullarda muhafaza ve tüketimden önce gıdanın yeterince pişirilmesi, patojen E.coli’den kaynaklanan hastalıklardan korunmak için önemli kriterlerdir. E.coli O157:H7 enfeksiyonlardan korunmak için özellikle sığır eti pişirilirken, etin merkez sıcaklığının 68,5°C’a ulaşması önemlidir.
 
Diatek tarafından satın alabileceğiniz Hazır besiyerleri ve Toz besiyerleri analizlerinizde başarılı sonuçlar verir.