Organik Tarımda Pasif Bitki Koruma Yöntemleri

9166 kez okundu

6 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Organik Tarımda Pasif Bitki Koruma Yöntemleri

Toprak Sağlığının Korunması
 
Tarımsal üretimin temelini toprak oluşturmaktadır. Bu nedenle organik tarımda toprak sağlığının korunması oldukça önemlidir. Organik tarımda toprak yapısını korumak için alınması gereken başlıca tedbirler şunlardır:
 
Organik tarım yapılacak alanlarda yeşil gübreleme ve organik gübreleme yapılmalıdır. Böylece toprağın humus oranı artırılır, toprak özellikleri bozulmaz, yetiştirilen bitkiler daha iyi gelişir ve hastalık etmenlerine karşı daha dayanıklı olur.

Sağlıklı Üretim Materyali Seçimi
 
Organik tarımda kullanılacak üretim materyalleri temiz olmalı ve bitkilerde hastalıklara neden olan zararlı mikroorganizmalar (patojenler) içermemelidir. Bazı bitki hastalıkları tohum, çelik ve soğan gibi hastalıklı diğer üretim materyalleri ile taşınmaktadır. Bu sebeple üretim materyalleri ile taşınan hastalıkların bulaşma oranını düşürmek amacıyla sıcaklık uygulanmış, belirli bir bulaşma eşiğinin altında tutularak test edilmiş ve sertifikalı tohum ve hastalıksız üretim materyalleri kullanılmalıdır.

Ekim Dikim Sıklığı
 
Her bitkinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için belirli bir yaşama alanına ihtiyacı vardır. Bu sebeple birim alanda gelişebilecek ortalama bitki sayısına uygun şekilde yetiştiricilik yapılmalıdır. Böylece bitkilerin daha sağlıklı büyümeleri sağlanır ve meydana gelebilecek hastalıkların yayılma hızı en alt seviyeye düşürülmüş olur.
 
 

Ekim, Dikim ve Hasat Tarihlerinin Ayarlanması
 
Bu uygulamanın amacı, bitki zararlıları ile hastalık etmenlerinin aktif dönemleri ile bitkinin duyarlı olduğu dönemin aynı zamana denk gelmesinin önüne geçerek zarar oranını en alt seviyeye düşürmektir. Fakat bu yöntemin uygulanmasında bitki ve iklimle sınırlayıcı bazı faktörler bulunmaktadır. Erken veya geç ekimle bazı zararlı böceklerin bitkilerin hassas oldukları dönemde aktif olmadıkları ve zarar seviyesinin düşük olduğu görülmüştür. Örneğin, bakla sonbaharda erken ekilirse yaprak biti zararı daha az olur. Geç ekilen fasulyelerde baklagil tohum böceği zararı azalır. Mısırın geç ekiminde mısır kurdu zararlısının birinci dölü zarar yapamaz.

Tuzak Bitkilerin Yetiştirilmesi
 
Tuzak bitki yetiştiriciliği, asıl yetiştirilecek ürün arasına zararlı böceklerin tercih ettiği bitkilerin ekilmesi ve bu bitkilerle beslenen zararlıların toplanıp imha edilmesi ilkesine dayanmaktadır. Örneğin, şeker pancarında zarar yapan nematodlara karşı ıspanak, yulaf, hardal ve turp gibi bitkiler ekilmekte ve ekimden 1–1,5 ay sonra sürülerek toprağa karıştırılmaktadır. Mısırda sorgum, lahanada ise kolza ve hardal tarla kenarlarına tuzak bitki olarak ekilmektedir.
 
 

Yabancı Otlarla Pasif Mücadele
 
Organik tarımda yabancı otlarla pasif mücadelede kullanılan başlıca yöntemler şunlardır:
 
Temiz tohumluk kullanımı, organik tarım yapılan alanlarda yabacı ot probleminin çözümünde önemli bir faktördür.
 
Tarımsal işlemlerde kullanılan tarım aletlerinin iş bitiminde temizlenmesi, bu aletlere yapışan yabancı ot tohumlarının diğer tarlalara taşınmasını engelleyen bir faktördür.
 
Nem, pH gibi yabancı otların gelişimleri için uygun olan bazı toprak şartlarının imkânlar ölçüsünde yabancı otların aleyhine olacak şekilde değiştirilmesi, yabancı ot sorununun çözümü konusunda etkili bir faktördür.
 
Organik tarım yetiştiriciliği yapılan yerlerde yabancı otlarla rekabet gücü yüksek kültür bitkilerinin tercih edilmesi, yabancı otlarla pasif mücadele yöntemlerinden biridir.

Dengeli Gübreleme
 
Organik tarımda hastalıklardan korunmak için besin elementleri bakımından bitkinin iyi durumda olması gereklidir. Bu amaçla çiftlik gübreleri, yeşil gübreler ve diğer gübreler kullanılmaktadır. Kullanılacak gübrelerin bitkiye dengeli bir şekilde verilmesi gereklidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
 
Kaynak:https://www.megep.meb.gov.tr/