Bakteri ve Enzimlerin Glikozit Bağları Üzerine Etkisi

222 kez okundu

2 ay önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Bakteri ve Enzimlerin Glikozit Bağları Üzerine Etkisi



İnce bağırsakta bulunan ve flavonoid glikozitleri parçalama görevi gören enzimler, laktaz (filorizin hidrolaz) ve beta-glikozidazdır. Mide-bağırsak sistemindeki Streptococcus faecium ve Escherichia coli HGH21 gibi bakterilerin ürettiği beta-glukozidaz ve alfa-ramnozidaz enzimlerinin flavonoid glikozitleri parçaladığının bilinmesine karşın tanımlanmamış diğer bakteri gruplarının da flavonoid glikozitlerini parçalamada önemli olabileceği üzerinde durulmaktadır (ERLUND I. 2004; NEMETH ve ark., 2003). 1990’lı yıllarda yapılan bazı çalışmalarda kuersetin glikozitleri içeren gıdaların tüketiminden kısa bir süre sonra plazmada kuersetin ve kuersetin konjugatları tespit edilmiştir. Bu durum emilimin sadece kalın bağırsaktan değil ince bağırsaktan da olduğunu ortaya koymuştur. Kalın bağırsak mikroflorasında bulunan Bacteroides distasonis, Bacteroides uniformis ve Bacteroides ovatus gibi anaerobik türlerin de flavonoid glikozitleri parçalayabilecek glikozidaz enzimlerine sahip oldukları belirtilmektedir (MANACH ve ark., 1996). Kalın bağırsakta bulunan enzimlerden hangilerinin flavonoidlerin şeker kısmını parçalamada etkin olduğu ise araştırma konusudur.

Flavonoid alt grupları
Flavonoidler yapısal olarak beş gruba ayrılırlar;
1- Antosiyanidinler
2- Flavonlar ve flavonollar
3- Flavanonlar
4- Kateşinler ve löykoantosiyanidinler
5- Proantosiyanidinler

Etiketler Antosiyanidinler, Flavonlar ve flavonollar, Flavanonlar, Kateşinler ve löykoantosiyanidinler, Proantosiyanidinler, Streptococcus faecium, beta-glikozidaz