Gıda Laboratuarının Hava Kontrolü

10500 kez okundu

15 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Gıda Laboratuarının Hava Kontrolü

Standart bir gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı için, 20 m2 uygun bir alan olarak nitelendirilir. Daha büyük alana sahip laboratuvarlarda temizlik daha zor yapılmakta, buna bağlı olarak kontaminasyon riski artmaktadır. Laboratuvar doğrudan güneş ışığı almamalı, yeterli aydınlatma ve iyi bir havalandırma sağlanmalı ve sıcaklığın 25 oC'dan fazla olması halinde klima kullanılmalıdır.
 
Laboratuvar çalışma havasında mikroorganizma yükü olabildiğince az olmalıdır. 15 dakika süre ile kapağı açık bırakılan bir Plate Count Agarda 15 koloni olması kabul edilebilir bir değerdir.
 
Mikrobiyoloji laboratuarlarında analiz güvencesi için laboratuar ortamının değişik alanlarında toplam bakteri ve maya/küf yükü belirlenmelidir. Mikrobiyolojik yük kontrolünde toplam bakteri için PCA, maya/küf için DRBC agar besiyerleri kullanılır. Petriler yükün ölçüleceği alana ağzı açık olarak yarım saat süre ile bırakılır. Süre sonunda petriler uygun süre ve ısıda inkubasyona bırakılır. İnkubasyon sonrasında sayımları yapılır.Analiz sıklığına,laboratuar durumuna göre laboratuar teknisyeni ortam yüküne karar verir, bu konuda belirli bir standart yoktur. Genel olarak her laboratuar limitlerini kendisi belirlemekle beraber; toplam bakteri sayısı 5 kob, maya küf sayısı 20 kob’u geçtiğinde analizler durdurulmalıdır.Laboratuvara genel temizlik ve dezenfeksiyon işlemi uygulanır.
 
Mikrobiyolojik analizlerinizde hazır besiyerleri ve toz besiyerlerini Diatek tarafından edinebilirsiniz. 
 
Hazır besiyerleri hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.