Hijyen Derecelendirme Sistemi

7730 kez okundu

8 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Hijyen Derecelendirme Sistemi

Restoranlarda tükettiğimiz gıdaların üretim ortamlarının hijyen kriterlerine uygunluğunu bilmek tüketiciye güven veren bir olgudur.  Bir gıda güvenliği projesi olan "Hijyen Derecelendirme Sistemi" ile her restoran belli bir denetimden geçip hijyenik durumu derecelendirilip belgelendirilmektedir. Tüketicilerin güvenle tüketim yapabilmeleri için hijyen derecelendirme sertifikasına bakarak restoranları tercih etmeleri mümkündür.
 
Hijyene verdikleri önemi müşterilerine göstermek isteyen restoran yöneticileri kendi talepleri ile bu projeyi uygulayan özel bir firma olan Akademik Hijyen firması ile görüşerek, haber verilmeksizin yapılan özel hijyen denetimleri sonucunda ne kadar hijyenik bir ortamda hizmet verdiklerini müşterilerine sunarlar.
 
Hijyen Denetimleri Hangi Kriterlere Göre Yapılıyor?
 
Gıdaların temini, depolanması, hazırlanması, muhafazası ve servisine kadar geçen tüm süreçte; personel hijyeni, alet-ekipman hijyeni, ürün hijyeni, işletme hijyeni&alt yapısı, temizlik&dezenfeksiyon ve yasal zorunlulukları içeren 70 kritik noktada denetim gerçekleştirilir.
 
Tüm gıda muhafaza ve servis sıcaklıkları ölçülür.
 
Hijyen denetimleri esnasında personel ellerinden, ekipman yüzeylerinden, ortam havasından, kızartma yağı, gıda ve sudan örnekler alınarak analize gönderilir.
 
Denetimler esnasında personelin gıda güvenliği bilgi seviyesini ölçmeye yönelik çalışmalar yürütülür.
 
Denetimler en az üçer aylık periyotlarda tekrarlanır.
 
Hijyen Derecesi Nasıl Belirleniyor?
 
Denetimde tespit edilen eksiklikler minör ve majör uygunsuzluklar olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilir.
 
Restoranların "Hijyen Derecesi" denetim sonunda aldıkları puana göre belirlenir.
 
100-85 puan arası : A+ (Çok İyi)
84-70 puan arası : A (İyi)
69-50 puan arası : B (Orta)
50-0 puan arası : C (Kötü)
 
Hijyen Derenecenizi yüksek tutmak için neler yapabilirsiniz? 
 
Hijyen analizlerinizde kullanabileceğiniz Hytech Slide ile tüm yüzeylerden besiyeri teması ile mikrobiyolojik analiz yapmanız mümkündür.  Bu tip analizleri restoran sahipleri kolayca uygulayabilir, böylece denetlemelerden önce kendi iç denetimlerini gerçekleştirerek maksimum hijyen ile üretime devam edebilirsiniz.
 
 
Hazır besiyerleri çeşitlerimizden Hypet Rodak ürünümüzü yine mikrobiyolojik analizlerinizde güvenle kullanabilirsiniz.
 
 
Hytest Pro ile yüzeylerdeki protein kalıntılarını 2 dakikadan az bir süre içinde tespit edebilirsiniz.  
 

 

Hijyen Derecesi Belgesinin Geçerlilik Süresi Nedir?

Hijyen denetimi doğrultusunda verilen Hijyen Derecesi Belgesinin geçerlilik süresi 3 aydır. Geçerlilik süresi belge üzerinde yer alır.

En geç 3 ay sonunda tekrarlanan hijyen denetimi sonucunda yapılan tespitler doğrultusunda restorana aldığı puana göre yeni hijyen derecesi belgesi verilir. Bir önceki denetime yönelik verilen hijyen derecesi ise geçerliliğini yitirir.

Protokol numarası, geçerlilik tarihi ve uzman firma damgası bulunmayan belgeler geçersizdir.
 
 
 
Detaylı bilgi için akademikhijyen.com.tr adresine göz atabilirsiniz.