Gıda Saklama Dereceleri

1214 kez okundu

3 ay önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Gıda Saklama Dereceleri

 
Gıda Saklama ve Soğuk Hava Depoları
 

Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmeliğin, Dördüncü Bölümündeki, Madde 10’un altında A-3 ve D-3 bendinde depoların takibi aşağıdaki gibi belirtilmiştir:

A-3 Gerekli hallerde, gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi için yeterli kapasitede uygun sıcaklık kontrollü işleme ve depolama şartları sağlamalı ve bu sıcaklıkların kalibre edilmiş cihazlarla izlenmesi ve kayıt edilmesini mümkün kılacak şekilde tasarlanmalıdır.

D-3 Gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda saklanmasının gerekli olduğu durumlarda,  yeterli kapasitede, sıcaklık kontrollü depolama şartları oluşturulmalı ve bu sıcaklıklar izlenmelidir.

İlgili yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.

 
Gıda Malzemesinin
Muhafaza Oda Nemi Takribi Muhafaza İçindeki Su Miktarı Donma Noktası Isınma Isısı Kcal/Kg. (°C) Donma Isısı
Cinsi - Tanımı Sıcaklığı (°C ) (%) Süresi (% Ağırlık) (° C ) Donmadan Önce Donmadan Sonra (Kcal/Kg.)
Armut-Normal-Yeşil 0 90-95 1-2H 74 -1 0,79 0,42 59,4
Ananas-Olgun-Taze 7 85-90 2-4H 85 -1 0,88 0,46 68,3
Ayva 0 (-) 90 2-3A 85 -2 0,88 0,46 68,1
Bal <=+10 - 1 S (+) 18 - 0,34 0,26 13,6
Balık-Taze (-1)/(+2) 90-95 5-15G 60-80 -2,2 0,7-0,9 - 50-68,3
Balık-Dondurulmuş (-23)/(-29) 90-95 6-12A 62-85 - - (-38)-0,45 50-68,3
Balık-Salamura (Tuzlu) (+4)/(+10) 90-95 10-12A - - 0,76 0,41 56
Bamya-Taze (+7)/(+10) 90-95 7-10G 90 -2 0,92 0,47 72
Bezelye-Yeşil 0 95 1-3H 74 -0,6 0,8 0,42 59,2
Bira-Fıçı (+2)/(+4) - 3-8H 90 -2 0,92 0,47 72,1
Bira-Şişe/Kutu (+2)/(+4) <=65 3-6H 90 - - - -
Ciğer-Taze 0/+1 90 1-5G 70 -1,7 0,76 - 56
Ciğer-Dondurulmuş (-12)/(-18) 90-95 2-4A 70 -1,7 - 0,41 56
Çikolata (-18)/(+1) 40 6-12A 1 - 0,21 0,2 0,8
Çilek-Taze 0(-) 90-95 5-7G 90 -0,8 0,92 0,47 72,1
Domates-Yeşil (+13)/(+21) 85-90 1-3H 93 -0,6 0,95 0,48 74,5
Domates-Kızarmış (+7)/(+10) 85-90 4-7G 94 -0,5 0,95 0,48 75,2
Dondurma (-25)/(-29) - 3-20A 63 -5,6 0,71 0,39 50,4
Elma-Golden (-1)/(+4) 90 3-8A 84 -1,1 0,88 0,45 67,2
Ekmek-Ambalajlı -18 - 3-13H 32-37 - 0,48 0,31 25,6-29,6
Enginar (0)- 90-95 1-2H 84 -1,5 0,87 0,45 67,2
Erik (0)- 90-95 3-4H 86 -0,8 0,89 0,46 68,9
Et-Sığır-Taze 0/+1 88-92 1-6H 62-77 -2 0,7-0,8 - 49,6-61,6
Et-Sığır-Donmuş (-18)/(-23) 90-95 9-12A - - - 0,39-0,43 49,6-61,6
Et-Kuzu-Taze 0/+1 85-90 5-12G 60-70 -2 0,68-0,76 - 48-56
Et-Kuzu-Donmuş (-18)/(-23) 90-95 8-10A - - - 0,38-0,41 48-56
Et-Domuz-Taze 0/+1 85-90 3-7G 32-44 -2 0,46-0,55 - 25,8-35,3
Et-Domuz-Donmuş (-18)/(-23) 90-95 4-6A - - - 0,30-0,33 -
Et-Dana-Taze 0/+1 90-95 5-10G 64-70 -2 0,71-0,76 0,39-0,41 51,5-56
Greyfurt (+10)/(+16) 85-90 4-6H 89 -1,1 0,92 0,47 71,3
Havuç-Ambalajlı 0 98-100 4-6H 88 -1,4 0,91 0,46 70,5
Hindi 0 95 2-3H 93 0(-) 0,95 0,48 74,5
Ispanak 0 95 10-14G 93 0(-) 0,95 0,48 74,5
İncir-Kuru 0/+4 50-60 9-12A 23 - 0,39 0,27 18,4
İncir-Taze 0(-) 85-90 7-10G 78 -2,5 0,83 0,44 62,5
İstakoz (+5)/(+10) deniz suyunda uzun süre 79 -2,2 0,84 0,44 63,2
Kabuklu Deniz hayvanları-Taze 0,5 95-100 5-8G 80-87 -2,5 0,84-0,90 - 64-70
Kabuklu Deniz hayvanları-Donmuş (-18)/(-29) 90-95 3-8A - - - 0,44-0,46 64-70
Kara Lahana 0 90-95 1-2H 87 0,5 0,89 0,46 69,5
Karides (-1)/(+1) 95-100 12-14G 76 -2,2 0,81 0,43 60,8
Karpuz (+4)/(+10) 80-90 2-3H 93 -0,4 0,95 0,48 74,5
Kabak 0/+4.5 85-95 5-14G 94 -0,5 0,96 0,48 75,3
Kayısı-Zerdali 0 90 1-2H 85 -1,1 0,88 0,46 68
Karnabahar 0 95 2-4H 92 -1 0,94 0,48 73,7
Kavun (+7)/(+10) 90-95 3-4H 93 -1 0,95 0,48 74,5
Kavun-Kışlık (+7)/(+10) 90-95 4-8H - - 0,95 0,48 74,5
Kereviz 0 95 2-4A 94 -0,5 0,95 0,48 75,6
Kiraz-Sert -1 90-95 2-3H 80 -2 0,84 0,44 64
Kuş Üzümü-Taze 0(-) 90-95 10-14H 85 -1 0,88 0,45 67,2
Krema-Kaymak -26 - birkaç ay 73 - 0,78 0,42 58,2
Lahana 0 90-95 3-4A 92 -1 0,94 0,47 73,9
Limon 0/+10 85-90 1-6A 89 -1,4 0,92 0,47 71,2
Mandalina 0/+3 85-90 2-3H 87 -1,1 0,9 0,46 69,2
Mantar-Taze 0 90 3-4G 91 -1 0,93 0,47 72,8
Margarin 2 60-70 1 S (+) 16 - 0,33 0,25 12,8
Marul 0 95 2H 95 0(-) 0,96 0,48 76,2
Maydanoz 0 95 1-2A 85 -1 0,88 0,46 68
Maya (Hamur) 0(-) - - 71 - 0,77 0,42 56,8
Muz-Taze 0 95 4-8G 74 -0,6 0,79 0,42 59,2
Meyve-Dondurulmuş (-18)/(-23) 90-95 6-12A - - - - -
Muz-Taze 15 85-95 8-10G 75 -1 0,8 0,43 60,5
Nar 0 90 2-4H 82 -3 0,86 0,45 65,7
Patates-Taze (10)/13 90 2A 81 -0,6 0,85 0,44 65
Patates-Son ürün (3)/10 90-95 5-8A 78 -0,7 0,83 0,44 62,4
Patlıcan (7)/10 90-95 7-10G 93 -1 0,95 0,48 74,5
Portakal 0/9 85-90 3-12H 87 -1 0,9 0,46 69,7
Portakal Suyu (-1)/2 - 3-6H 89 - 0,92 0,47 71,3
Peynir (-1)/4 65-70 6-12A 30-60 (-10)/(-15) 0,5 0,31 30
Pırasa 0 95 1-3A 85 -0,7 0,88 0,46 68,1
Salatalık (10)/13 90-95 10-14G 96 -0,5 0,97 0,49 76,8
Soğan-Kuru 0 65-75 1-8A 88 -1 0,91 0,47 70,4
Soğan-Taze 0 95 3-4H 89 -0,9 0,92 0,47 71,3
Sosis 0 85 1-3H 56 -1,7 0,65 0,37 44,3
Süt-Pastörize 0/1 - 2-4A 87 -0,6 0,9 0,46 70
Süt Tozu (7)/21 düşük 6-9A 2_3 - 0,22 0,22 2,4
Şeftali 0 (-) 90 2-4H 89 -1 0,92 0,47 71,3
Ttalı Patates 13/16 85-90 4-7A 69 -1,3 0,76 0,41 55,2
H: Hafta A: Ay G: Gün S: Sene
 

Etiketler et ürünleri saklama sıcaklıkları, süt ürünleri saklama sıcaklıkları, meyve ürünleri saklama sıcaklıkları, sebze ürünleri saklama sıcaklıkları, tatlı ürünleri saklama sıcaklıkları, balık ürünleri saklama sıcaklıkları,